Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και τράπεζες "γκρέμισαν" τη Wall

Ισχυρή πτώση κατέγραψε η Wall Street, καθώς η ανάκαμψη του πετρελαίου και τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Απώλειες και στις ευρωαγορές.

Ισχυρή πτώση κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς η ανάκαμψη του πετρελαίου και τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, αν και η έγκριση του Κογκρέσου για το σχέδιο ενίσχυσης της αγοράς κατοικίας και διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac δημιούργησε ένα θετικό κλίμα, οι επενδυτές δεν κατάφεραν να αποβάλλουν την επιφυλακτικότητά τους, καθώς η επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 124 δολάρια και τα χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα σημαντικών επιχειρήσεων, αναζωπύρωσαν τους φόβους για περιορισμό της εταιρικής κερδοφορίας.

Το μίνι ράλι μάλιστα της πετρελαϊκής τιμής λίγο πριν την λήξη του floor trading, που έστειλε τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό να κλείσουν στα 124,70 δολάρια το βαρέλι, με ποσοστιαία κέρδη της τάξεως του 1,2%, οδήγησε τους βασικούς δείκτες σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση περίπου 240 μονάδες χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 11.131,08 μονάδες, με απώλειες 2,11%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2% και διαμορφώθηκε στις 2.264,22 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,86% και έκλεισε στις 1.234,37 μονάδες.

Στο NYSE η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 2. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν κυρίως οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι με αυτούς των Washington Mutual, Citigroup, Wachovia, Bank Of America, Fannie Mae και Freddie Mac να εμφανίζουν τις υψηλότερες ρευστοποιήσεις.

Στο Nasdaq οι πτωτικοί τίτλοι υπερκέρασαν τους ανοδικούς σε αναλογία 3 προς 1. Οι μεγαλύτερες πωλήσεις σημειώθηκαν στους τίτλους των PowerShares QQQ, Sirius Satellite Radio, Microsoft, Intel και Cisco Systems.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Verizon Communications, παρά την αύξηση κατά 12% που εμφάνισε η κερδοφορία της εταιρίας στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις της κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών και απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Πτώση κατέγραψε επίσης ο τίτλος της General Motors, καθώς η προειδοποίηση της Toyota Motor ότι οι πωλήσεις της στο σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν χαμηλότερα των στόχων που είχε η ίδια θέσει, επανέφερε στο προσκήνιο της ανησυχίες για τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Στους μεγάλους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνεται και ο τίτλος της Tyson Foods, η οποία ανακοίνωσε ισχυρή πτώση της τάξης του 92% στα κέρδη τρίτου οικονομικού τριμήνου.

Στον αντίποδα, ισχυρότατα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Amgen, μετά την δημοσιοποίηση μιας θετικής έκθεσης για το πειραματικό φάρμακό της κατά της οστεοπόρωσης.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο τίτλος της Alcoa, μετά την είδηση ότι η Highfields Capital σχεδιάζει να εξαγοράσει ποσοστό έως 8% των μετοχών της πρώτης.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 10,66 δολάρια με κέρδη 1,62%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 2,83%, στα 9,26 δολάρια. Το δικαίωμα της 3Ε ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 25,56 δολάρια, με άνοδο 1,83%.

Με πτώση ξεκίνησαν την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 5.312,60 μονάδες, με απώλειες 0,75%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 6.351,15 μονάδες, με πτώση 1,33%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,20% και διαμορφώθηκε στις 4.324,45 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v