Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall λόγω macro και πετρελαίου

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις στον Dow και στον S&P 500 μετά την κίνηση της S&P να θέσει υπό επιτήρηση τις Fannie Mae και Freddie Mac. Μικτά πρόσημα για τις ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones και ο S&P 500 μετά την κίνηση της S&P να θέσει υπό επιτήρηση τις Fannie Mae και Freddie Mac.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική αγορά, μετά την χθεσινή ισχυρή πτώση, ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις, χάρη στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά 0,8% (έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 0,3%), ενώ μη συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 2%, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan σημείωσε επίσης άνοδο τον Ιούλιο στο 61,2 από 56,6 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Τη διάθεση των επενδυτών για νέες τοποθετήσεις τροφοδότησε βέβαια και η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής. Σημειώνεται ότι η σειρά Σεπτεμβρίου για το Light Crude oil υποχώρησε κάτω από τα 124 δολάρια για να κλείσει μάλιστα την ημέρα στα 123,26 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του -1,75% σε ημερήσια βάση και -17% από τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, η κίνηση της Standard & Poor’s να θέσει υπό επιτήρηση τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των Fannie Mae και Freddie Mac και το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε υποβάθμισή τους, αναζωπύρωσε την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο Dow Jones και ο S&P 500 να απολέσουν τα αρχικά τους κέρδη και να «γυρίσουν» ενδοσυνεδριακά σε αρνητικό έδαφος, πριν ανακάμψουν λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones εν μέσω διακυμάνσεων κατόρθωσε τελικά να ολοκληρώσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 11.370,69 μονάδες, με κέρδη 0,19%, περιορίζοντας έτσι τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο -1,1%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος έκλεισε τελικά στις 1.257,76 μονάδες, με άνοδο 0,42% για την ημέρα αλλά 0,2% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Σε αντίθεση ο Nasdaq, αντλώντας ώθηση Juniper Networks, από την από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκε έντονα ανοδικά και έκλεισε στις 2.310,53 μονάδες, με κέρδη 1,33% για την ημέρα και 1,1% σε εβδομαδιαία βάση.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Juniper Networks, μετά την ανακοίνωσή της ότι οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου θα κινηθούν περίπου 5% υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Delta Air Lines, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από την Merrill Lynch, αλλά και η Honda Motor, που εμφάνισε ισχυρότερα των προβλέψεων κέρδη πρώτου τριμήνου.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Fannie Mae και Freddie, συμπαρασύροντας και άλλες τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τίτλοι τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων.

Πτώση κατέγραψε επίσης η μετοχή της Washington Mutual, μετά την είδηση ότι θα αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αλλά και ο τίτλος της Wachovia Corp., η οποία ανακοίνωσε την αποχώρηση του οικονομικού της διευθυντή.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 10,49 δολάρια με απώλειες 4,20%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,10%, στα 9,53 δολάρια. Το δικαίωμα της 3Ε ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 25,10 δολάρια, με απώλειες 1,18%.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 5.352,60 μονάδες, με πτώση 0,18%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 6.436,71 μονάδες, με οριακή υποχώρηση 0,06%, ενώ αντίθετα στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,67% και διαμορφώθηκε στις 4.377,18 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v