Nokia και IBM έριξαν τον Nasdaq στις…αρκούδες

Οι αθρόες ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο, μετά τα αποτελέσματα και τις δυσοίωνες προβλέψεις των IBM και Nokia, διαχύθηκαν σε όλο το εύρος της αγοράς και δημιούργησαν έντονες πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στη Wall, ”βυθίζοντας” τον Nasdaq κάτω από τις 1.700 μονάδες. Στήριξη στον Dow προσέφεραν Caterpillar και Coca Cola.

Οι αθρόες ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο, μετά τα αποτελέσματα και τις δυσοίωνες προβλέψεις των IBM και Nokia, διαχύθηκαν σε όλο το εύρος της αγοράς και δημιούργησαν έντονες πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στη Wall, ”βυθίζοντας” τον Nasdaq κάτω από τις 1.700 μονάδες.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι ο λόγος πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο NYSE διαμορφώθηκε περι το 3 προς 1.

Αναλυτικότερα, η μετοχή του Dow IBM υποχώρησε κατά 4,5% περίπου. Η εταιρία ανακοίνωσε μετά το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς κέρδη τα οποία συνέπεσαν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, η αγορά απογοητεύθηκε από το γεγονός ότι η εταιρία αφενός δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall και αφετέρου δεν προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το μέλλον.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αποδυνάμωση του δολαρίου και όχι από τις κύριες δραστηριότητες της εταιρίας.

Επιπροσθέτως, η IBM παρουσιάστηκε ελάχιστα ενθαρρυντική σε ό,τι αφορά την πορεία των δαπανών στον τομέα της πληροφορικής.

Ωστόσο, οι απώλειες ήταν ακόμα μεγαλύτερες για τον γίγαντα της κινητής τηλεφωνίας από τη Φιλανδία, τη Nokia. Η μετοχή της υποχώρησε περί το 20% μετά την ανακοίνωση της μείωσης της κερδοφορίας της για το β’ τρίμηνο και την προειδοποίησή της ότι η υποχώρηση του δολαρίου και οι ασθενείς πωλήσεις κινητών τηλεφώνων δεν θα της επιτρέψουν να πιάσει τους στόχους της για το τρίτο τρίμηνο.

Τις απώλειες του Dow μετρίασε το ”ράλι” της μετοχής της Caterpillar (+7%). Τα αποτελέσματα της εταιρίας κατασκευής βαρέως μηχανολογικού εξοπλισμού ήταν θετικότατο, ενώ η Caterpillar προέβη και σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για το σύνολο του έτους.

Κερδοφόρα ήταν η σημερινή συνεδρίαση και για τις μετοχές των Coca Cola (+3,5%) και United Technologies (+1,8%). Αμφότερες οι εταιρίες ανακοίνωσαν ισχυρά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο και η άνοδος των μετοχών τους στήριξε τον Dow.

Στις 9.050,82 μονάδες και το -0,48% διαμορφώθηκε ο Dow. O Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,86%, στις 1.698,02 μονάδες.

Στις 981,76 μονάδες και το -1,24% ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v