O Nasdaq... τραγουδάει τα blues!

Καθοδικές τάσεις καταγράφονται στη Nasdaq, καθώς τα ”προβληματικά” αποτελέσματα τριμήνου της ”Big Blue” (IBM) πιέζουν το σύνολο της αγοράς και οι επενδυτές αφομοιώνουν την τελευταία ”φουρνιά” εταιρικών κερδών από εταιρίες του Dow (Coca Cola, General Motors).

Καθοδικές τάσεις καταγράφονται στην αγορά του Nasdaq, με τα ”προβληματικά” αποτελέσματα τριμήνου της ”Big Blue” (IBM) να πιέζουν το σύνολο της, αλλά και με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την τελευταία ”φουρνιά” εταιρικών κερδών από εταιρίες του Dow.

Αναλυτικότερα, η ”big blue” κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας της στο τρίμηνο της τάξεως του 11%, καταφέρνοντας μάλιστα να ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall.

Ωστόσο, επενδυτές και αναλυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της IBM, καθώς η αύξηση των κερδών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις νομισματικές διακυμάνσεις και την αύξηση της αξίας στοιχείων του ενεργητικού της, και όχι από κύριες δραστηριότητές της, όπως το hardware και το software.

Η μετοχή της εταιρίας κινείται χαμηλότερα κατά 1,5% περίπου, ενώ απώλειες σημειώνουν τόσο οι τίτλοι της Intel (-1%) και της Cisco Systems (-2%).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα η Microsoft, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας της Microsoft στα 0,24 δολ. ανά μετοχή, από τα 0,21 δολ. στο β’ περσινό τρίμηνο.

Οριακά ξεπέρασε τις προβλέψεις η Coca Cola, η οποία σημείωσε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 11%.

Εξάλλου, κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι της General Motors, μετά την πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο υποχώρηση των κερδών της στο τρίμηνο.

Την πτώση της μετοχής της Nokia κατά 10% στην Ευρώπη ακολουθούν οι τίτλοι της Motorola. Η Nokia ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 28%, ενώ προειδοποίησε ότι για το γ’ τρίμηνο τα αποτελέσματά της θα πληγούν από το ασθενές δολάριο. Επιπροσθέτως, η φιλανδική εταιρία επισήμανε ότι οι συνθήκες για τον κλάδο δεν θα είναι ευνοϊκές κατά τους ερχόμενους μήνες.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 412.000 από τις 439.000 την προηγούμενη εβδομάδα και έναντι προβλέψεων για 425.000.

Εξάλλου, οι νέες κατοικίες για τον Ιούνιο ανήλθαν στα 1,8 εκατ. και το +3,8%, κατά 500.000 υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδος αναμένονται τα στοιχεία για το δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας Philadelphia Fed, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στις 7 μονάδες τον Ιούλιο από τις 4 του Ιουνίου.

Στις 9.047 μονάδες και το –0,52% καταγράφεται ο Dow. Ο Nasdaq υποχωρεί περί το –1,20% και τις 1.725 μονάδες.

Στις 988,16 μονάδες και το –0,60% ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v