Χαμηλότερα η Wall από τα όσα (δεν) είπε ο Σερ Άλαν

Απώλειες κατέγραψε η Wall καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να εμπνεύσθηκαν ιδιαίτερα από τη φειδωλή ομιλία του Αλαν Γκρήνσπαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και επιδόθηκαν σε αποκόμιση κερδών. Πρόσθετες πιέσεις δέχτηκε ο Dow από τη σημαντική υποχώρηση των μετοχών των Altria και Boeing, μετά από αρνητικές για τις εταιρίες εξελίξεις.

Απώλειες κατέγραψε η Wall καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να εμπνεύσθηκαν ιδιαίτερα από τη φειδωλή ομιλία του Αλαν Γκρήνσπαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και επιδόθηκαν σε αποκόμιση κερδών.

Εξάλλου, πρόσθετες πιέσεις δέχτηκε ο Dow από τη σημαντική υποχώρηση των μετοχών των Altria και Boeing, μετά από αρνητικές για τις εταιρίες εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, ο Σερ Αλαν δήλωσε ότι η Fed προτίθεται να διατηρήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο, για όσο χρειαστεί ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπροσθέτως, άφησε να εννοηθεί ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να προβεί και σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, εάν κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμός παραμένει τόσο μικρός που είναι απίθανο η Fed να καταφύγει σε ”αντισυμβατικές μεθόδους” προκειμένου να προκαλέσει κάποιες πληθωριστικές πιέσεις.

Η επιφυλακτική υποδοχή των σχολίων του Αλαν Γκρίνσπαν δημιούργησε αναταράξεις στην αγορά, πριν οι επενδυτές ”διολισθήσουν” στην αποκόμιση κερδών, αντλώντας αφορμή και από αρνητικές ειδήσεις από δύο εταιρίες- σηματωρούς του Dow, της Altria και της Boeing.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ομιλία Γκρίνσπαν προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στην αγορά ομολόγων.

Η μετοχή της Altria κατέγραψε απώλειες περί το 4%, μετά την μη ευνοϊκή γι’ αυτήν απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.

Αναλυτικότερα, εφετείο του Ιλινόις έκρινε ότι η προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου που μείωσε το ύψος του ομολόγου που χρειάζεται εκδώσει η Altria, προκειμένου να εφεσιβάλλει καταδικαστική απόφαση ύψους 10,1 δισ. δολαρίων, είναι άκυρη.

Απώλειες της τάξεως του 5% κατέγραψε η μετοχή της Boeing, με την εταιρία να προειδοποιεί ότι για το τρέχον τρίμηνο θα αναλάβει έκτακτες χρεώσεις ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, ανοδικά κατά 3,5% περίπου κινήθηκε η μετοχή της Merrill Lynch, καθώς με την αύξηση της κερδοφορίας της κατά 61% στο β’ τρίμηνο ξεπέρασε κατά πολύ της προσδοκίες της Wall.

Επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ανακοινώνει αποτελέσματα η Intel. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για κέρδη της τάξεως των 0,13 δολ. ανά μετοχή της Intel, έναντι κερδών 0,09 δολαρίων στο β’ τρίμηνο του 2002.

Στα θετικά νέα της ημέρας συγκαταλέγεται η άνοδος της τάξεως του 0,5% που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο.

Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4%. Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά 0,4%, διαμορφούμενες στο +0,7%.

Στις 9.129,04 μονάδες και το -0,52% διαμορφώθηκε ο δείκτης Dow. Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,09%, στις 1.753 μονάδες.

Στο -0,34% και τις 1.000,44 μονάδες ο S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v