Σε ”άτακτη υποχώρηση” o Nasdaq λόγω IBM και Nokia

Η απογοήτευση των επενδυτών για τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις των Nokia και IBM οδηγούν σε ”βύθιση” τον Nasdaq και πιέζουν την ευρύτερη αγορά. Την πτώση του Dow περιορίζει η άνοδος περί το 8% της μετοχής της Caterpillar, μετά και το εντυπωσιακό β’ τρίμηνο της εταιρίας. Mε απώλειες, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, έκλεισε η Ευρώπη.

Η απογοήτευση των επενδυτών για τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις των Nokia και IBM οδηγούν σε ”βύθιση” τον Nasdaq και πιέζουν την ευρύτερη αγορά. Τις απώλειες του Dow περιορίζει η άνοδος περί το 8% της μετοχής της Caterpillar, μετά και το εντυπωσιακό β’ τρίμηνο της εταιρίας.

Εξάλλου με απώλειες, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, έκλεισε η Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, πιέσεις περί το 10% δέχεται η μετοχή του φιλανδικού γίγαντα κινητής τηλεφωνίας. H Nokia ανακοίνωσε, εκτός από την υποχώρηση κατά 28% της κερδοφορίας της στο β’ τρίμηνο, τις ανησυχίες της ότι δεν πρόκειται να ”πιάσει” τους στόχους της για το τρέχον τρίμηνο.

Σημαντικές πιέσεις, και ιδιαίτερα για τον Nasdaq, προκαλεί η υποχώρηση της μετοχής της IBM κατά 5% περίπου. H ”big blue” ανακοίνωσε μετά το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς αποτελέσματα τα οποία κυμάνθηκαν εντός του εύρους των προβλέψεων.

Ωστόσο, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι η εταιρία αφενός δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall και αφετέρου δεν προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το μέλλον. Εξάλλου, αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αποδυνάμωση του δολαρίου και όχι από τις κύριες δραστηριότητες της εταιρίας.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Caterpillar κερδίζει περί το 8%, μειώνοντας τις απώλειες για τον Dow, όπου και συμμετέχει. Η εταιρία ανακοίνωσε ένα εντυπωσιακότατο β’ τρίμηνο, κατά πολύ καλύτερο απ’ ότι περίμενε η αγορά, ενώ αναθεώρησε και επί τω βελτίω τις προβλέψεις της για τα ερχόμενα τρίμηνα.

Ανοδικά περί το 3,5% κινούνται οι μετοχές της Coca- Cola, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ένα θετικό β’ τρίμηνο. Θετική ώθηση δέχονται και οι τίτλοι της United Technologies (+1,5%) από τα ισχυρά της κέρδη τριμήνου.

Επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα η Microsoft, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας της Microsoft στα 0,24 δολ. ανά μετοχή, από τα 0,21 δολ. στο β’ περσινό τρίμηνο.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα στοιχεία για τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας, τις νέες κατοικίες και την επιχειρηματική δραστηριότητα διαμορφώθηκαν σε επίπεδα καλύτερα απ’ ότι ”έβλεπαν” οι οικονομολόγοι.

Στις 9.051 μονάδες και το –0,48% διαμορφώνεται ο Dow. Ο δείκτης Nasdaq κινείται περί το –2,61% και τις 1.702 μονάδες, ενώ ο S&P στις 982 και το –1,10%.

Στην Ευρώπη απώλειες της τάξεως του 0,50% κατέγραψε ο FTSE, στις 4.056,6 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,68% έκλεισε ο CAC 40 (3.129,37), ενώ ο DAX βρέθηκε στο –1,55% και τις 3.336,02 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v