Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικά κέρδη για Nasdaq - Δεν άντεξε ο Dow

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στο κλείσιμο της Wall Street, καθώς ο Dow λίγo πριν τη λήξη της συνεδρίασης ξαναγύρισε σε αρνητικό έδαφος. Σημαντικά κέρδη για Nasdaq, σχεδόν αμετάβλητος ο S&P 500. Πτώση στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν τελικά στο κλείσιμο της Wall Street, καθώς ο Dow λίγη ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης ξαναγύρισε σε αρνητικό έδαφος, σε αντίθεση με τον Nasdaq που κατέγραψε σημαντικά κέρδη και τον S&P 500 που έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος με το πετρέλαιο να «χαράζει» για μια ακόμα φορά τη ρότα της αγοράς.

Ειδικότερα, η εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής μια «ανάσα» από τα 140 δολάρια δέκα περίπου λεπτά πριν την εκκίνηση της συνεδρίασης στο floor του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης, οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η απροσδόκητη υποχώρηση του δείκτη μεταποίησης Empire State της Federal Reserve Νέας Υόρκης, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα υποχώρησε στο -8,7 τον Ιούνιο από -3,2 που ήταν τον Μάιο, και έναντι προβλέψεων για μικρή βελτίωσή του στο -2,0.

Ωστόσο, η διόρθωση της πετρελαϊκής τιμής λίγο αργότερα, η υποχώρησή της μία ώρα πριν την εκπνοή του floor session στα 132,84 δολάρια και το τελικό κλείσιμο στα 134,44 δολάρια (-0,3%), έδωσε το έναυσμα στους βασικούς δείκτες να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με τον Dow όμως να μην αντέχει μέχρι το τέλος.

Έτσι, ο Dow Jones αν και πρόσκαιρα βρέθηκε σε θετικό έδαφος, ολοκλήρωσε τελικά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με απώλειες 0,31% διαμορφούμενος στις 12.269,08 μονάδες.

Σχεδόν ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος εν μέσω αρκετών εναλλαγών προσήμων έκλεισε τελικά στις 1.360,14 μονάδες, με οριακή βελτίωση 0,01%.

Αντίθετα, ο Nasdaq, αντλώντας στήριξη από το deal μεταξύ της XM Satellite Radio και της Sirius Satellite Radio, κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και να κλείσει τελικά με σημαντικά κέρδη της τάξης του 0,83%, στις 2.474,78 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,06 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 3 προς 2. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των General Electric, Lehman Brothers, Citigroup και Ford Motor.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε περίπου στο 1,79 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 4 προς 3. Τις προτιμήσεις των αγοραστών συγκέντρωσαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Sirius Satellite Radio, Yahoo!, Intel και Apple.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Lehman Brothers, παρά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, καθώς η διοίκησή της εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον του χρηματοοικονομικού ομίλου.

Εξέλιξη που έδωσε ώθησε και σε άλλες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως αυτές των Citigroup, Wachovia, Bank Of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε και ο τίτλος της Sirius Satellite Radio μετά τα δημοσιεύματα ότι η αρμόδια επιτροπή τηλεπικοινωνιών ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης με την XM Satellite Radio.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι περισσότερες μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, μετά την κίνηση της UBS να υποβαθμίσει τις συστάσεις της για τις AT&T και Verizon Communications σε “neutral” από “buy”.

Απώλειες κατέγραψε επίσης η μετοχή της General Electric, μετά την υποβάθμισή της σε “neutral” από “overweight” από την JP Morgan.

Μικρή άνοδο κατά 0,31% στα 32,70 δολάρια σημείωσε το δικαίωμα της 3E, έπειτα από την κατακόρυφη πτώση που κατέγραψε στη συνεδρίαση της Παρασκευής μετά την προειδοποίηση κερδοφορίας που έκανε η Coca Cola 3E για το σύνολο του 2008.

Κέρδη 2,49% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 9,88 δολάρια, ενώ κέρδη 0,39% σημείωσε και το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 12,91 δολάρια

Εν τω μεταξύ, η εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής μέχρι το επίπεδο των 140 δολαρίων το βαρέλι επιβάρυνε το κλίμα και στις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, που ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας πτωτικά.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,14% και έκλεισε στις 5.794,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 6.729,88 μονάδες, με πτώση 0,52%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 0,52% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.657,74 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v