Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στη Wall λόγω πετρελαίου-δολαρίου

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η Wall Street, καθώς η υποχώρηση του πετρελαίου, η ενίσχυση του δολαρίου και τα ικανοποιητικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Κέρδη και στις ευρωαγορές.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς η υποχώρηση του πετρελαίου, η ενίσχυση του δολαρίου και τα ικανοποιητικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού αναζωπύρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ικανοποιήθηκαν με τα μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,6% -ελαφρώς περισσότερο των εκτιμήσεων- κυρίως όμως λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, κάτι που δείχνει και το +0,2% του σχετικού δομικού δείκτη που δεν περιλαμβάνει είδη διατροφής και ενέργειας.

Στη συνέχεια το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω, λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος αλλά και της νέας υποχώρησης που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, το οποίο άνοιξε στην περιοχή των 137 δολαρίων το βαρέλι, κινήθηκε εν συνεχεία χαμηλότερα μέχρι τα 133,46 δολάρια, για να τερματίσει τελικά στα 134,84 δολάρια, με ημερήσια πτώση της τάξεως του 1,4%.

Έτσι, ο Dow Jones στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 12.300 μονάδες και να κλείσει στις 12.307,35 μονάδες, με κέρδη 1,37%, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να εμφανίσει κέρδη 0,8%.

Με άνοδο 1,50% έκλεισε και ο S&P 500, διαμορφούμενος στις 1.360,02 μονάδες, κατορθώνοντας να εξαλείψει κι αυτός τις απώλειες των πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας και να επιστρέψει στα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής.

Πολύ καλύτερη ήταν η επίδοση του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 2,09%, στις 2.454,50 μονάδες, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο -0,8%.

Από πλευράς συναλλαγών στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 600 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων να διαμορφώνεται στο 2 προς 1. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τίτλοι των General Electric, Lehman Brothers, iShares:Russ 2000, Citigroup και Ford Motor.

Όσον αφορά στον Nasdaq, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στο 1,1 δισ. τεμάχια, με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία επίσης 2 προς 1. Από τους κερδισμένους της ημέρας ξεχώρισαν οι μετοχές των PowerShares QQQ, Microsoft, Cisco Systems και Intel.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, με κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Google μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία υπέγραψε συμφωνία online διαφημίσεων με την Yahoo!, η μετοχή της οποίας ωστόσο σημείωσε απώλειες στον απόηχο της «διάλυσης» του deal με την Microsoft.

Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο τίτλος της Exxon Mobil, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της πετρελαϊκής εταιρίας να πουλήσει το ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων λιανικής που διαθέτει στις ΗΠΑ.

Σημαντικά ενισχυμένη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση και η Lehman Brothers μετά τα δημοσιεύματα ότι η BlackRock αγόρασε μέρος των μετοχών της τράπεζας που διατέθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Κάθετη πτώση κατέγραψε το δικαίωματα της 3E, στα 32,60 δολαρία, υποχωρώντας κατά 21,30%, μετά την προειδοποίηση για τα μεγέθη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης που έβγαλε η Coca Cola 3Ε, και οδήγησε τον τίτλο της εταιρίας στο ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράψει ισχυρές ζημιές.

Απώλειες 2,72% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 9,64 δολάρια, ενώ αντίθετα κέρδη 1,50% σημείωσε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 12,86 δολάρια.

Η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής κάτω από τα 135 δολάρια το βαρέλι αλλά και τα σχετικά καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα και στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές που κατάφεραν να κλείσουν τελικά με θετικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 0,21% και έκλεισε στις 5.802,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,76% και ολοκλήρωσε στις 6.765,32 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.682,30 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,21%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v