Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άντεξε στις τραπεζικές πιέσεις η Wall Street

Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, με τα θετικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και τις δηλώσεις Bernanke στο επίκεντρο. Πτώση για τράπεζες και χρηματιστηριακές. Μεικτό κλείσιμο στην Ευρώπη.  

Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, με τα θετικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και τις δηλώσεις Bernanke στο επίκεντρο.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.832,18 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27%, στις 2.495,12 μονάδες. Οριακές απώλειες 0,04% για τον S&P 500, στις 1.403,04 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. μετοχές στο NYSE και στο 1 δισ. μετοχές στον Nasdaq, με μοιρασμένη σχέση ανοδικών-πτωτικών.

Κέρδη εμφάνισαν οι μετοχές ενέργειας ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τράπεζες και χρηματιστηριακές μετά τις περικοπές των εκτιμήσεων της Oppenheimer.

"Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου πιέζονται μετά από μείωση των τιμών-στόχων από αναλυτή και η αγορά παίρνει τα κέρδη της δεδομένης της ανόδου κατά 10% από τα χαμηλά στα μέσα Μαρτίου" σχολιάζει ο Norman Ali της MFC Global Investment Management.

Ειδικότερα, η αναλύτρια της Oppenheimer, Meredith Whitney, προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων για τις τέσσερις επενδυτικές εταιρίες της Wall, τονίζοντας ότι οι προοπτικές τους "είναι πολύ χειρότερες από αυτές που αποτιμά η αγορά".

Νωρίτερα, το στοιχείο που φάνηκε να αλλάζει το σκηνικό στη Wall είναι η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων Απριλίου. Οι πωλήσεις υποχώρησαν για τρίτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, κατά 0,2%, υπερβαίνοντας όμως τις προσδοκίες. Αναλυτές σχολίαζαν ότι από την εν λόγω έκθεση φάνηκε η ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών, παρά την εκτίναξη του πετρελαίου στο διάστημα αυτό σε επίπεδα ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη, κ. Ben Bernanke, ότι οι συνθήκες στις χρηματαγορές απέχουν ακόμη από το να χαρακτηριστούν φυσιολογικές.

Προβληματισμό στους επενδυτές προκαλεί και η παραμονή του πετρελαίου κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Νωρίτερα, το πετρέλαιο έφτασε μια "ανάσα" από τα 127 δολάρια το βαρέλι, ενώ έκλεισε πάνω από τα 125 δολάρια, με κέρδη 1,3%.

Στην αγορά κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της EDS μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της έναντι 13,9 δισ. δολαρίων από τη Hewlett Packard, επιβεβαιώνοντας σχετικά σενάρια στην αγορά. Ισχυρές πιέσεις στον τίτλο της δεύτερης, καθώς το τίμημα θεωρείται από κάποιους αναλυτές, ακριβό.

Πτώση για τον τίτλο της Wal-Mart, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των κερδών της κατά 7% στο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,03%, στα 10,57 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,19%, στα 15,85 δολάρια. Κέρδη 2% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44,88 δολάρια.

Νωρίτερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο εμφάνισε απώλειες 0,14% στις 6.211,90 μονάδες, ενώ άνοδο 0,34% εμφάνισε ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη, στις 7.060,19 μονάδες. Κέρδη 0,34% στις 4.998,67 μονάδες για τον CAC 40 στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v