Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά τριμήνου η Wall Street

Τα ισχυρά αποτελέσματα των Google, Caterpillar και Honeywell και τα καλύτερα των προσδοκιών μεγέθη της Citigroup ώθησαν σε υψηλά τριμήνου τη Wall Street στη κατακλείδα συνεδρίαση της εβδομάδας. Σημαντικά κέρδη σε ευρωαγορές.

Τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου των Google, Caterpillar και Honeywell και τα καλύτερα των προσδοκιών μεγέθη της Citi ώθησαν σε υψηλά τριών μηνών την αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που εμφάνισε μια σειρά σημαντικών επιχειρήσεων, όπως η Google, η Caterpillar και η Honeywell, καθώς περιόρισαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας στην εταιρική κερδοφορία του πρώτου τριμήνου.

Στη διαμόρφωση του ιδιαίτερα θετικού κλίματος στη σημερινή συνεδρίαση συνέβαλαν όμως και τα καλύτερα των προσδοκιών μεγέθη που εμφάνισε ο τραπεζικός κολοσσός Citigroup, που αν και εμφάνισε ζημίες της τάξης του 1,02 δολαρίων ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για ζημίες ύψους 95 σεντς ανά μετοχή, σε επίπεδο εσόδων ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής επενδύσεων της Hinsdale Associates, Paul Nolte, «τα νέα της Citigroup δεν ήταν καταπληκτικά, αλλά δεν ήταν και τόσο άσχημα όσο αναμενόταν».

Εξέλιξη που αναζωπύρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς εκλήφθηκε από τους επενδυτές ως σημάδι ότι τα χειρότερα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο πέρασαν.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,81% και έκλεισε στις 12.849,36 μονάδες, βελτιώνοντας την εβδομαδιαία μεταβολή του, η οποία διαμορφώθηκε στο +4,3%.

Ισχυρά κέρδη 2,61% στην ημέρα και 4,9% στην εβδομάδα κατέγραψε ο Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.402,97 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 1.390,33 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,81% σε ημερήσια και κατά 4,3% σε εβδομαδιαία βάση.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1,19 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1. Στο επίκεντρο των αγοραστών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, Ford Motor, Washington Mutual και General Electric.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε το 1,87 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 2 προς 1. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, E Trade Financial και Cisco.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο κολοσσός Google, μετά την αύξηση κερδοφορίας κατά 31% στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, καθώς και η μετοχή της Caterpillar, που επίσης εμφάνισε αύξηση κερδών τριμήνου 13%. Κέρδη και για τον τίτλο της Honeywell που ενίσχυσε την κερδοφορία της στο πρώτο τρίμηνο κατά 22%.

Ισχυρά κέρδη της τάξης του 4,5% εμφάνισε και ο τίτλος της Citigroup, ωθώντας υψηλότερα και άλλες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ το νέο ιστορικό υψηλό που σημείωσε η τιμή του «μαύρου χρυσού» χάρισε σημαντικά κέρδη στις εταιρίες ενέργειας.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,95%, στα 14,65 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε κέρδη 2,72%, στα 10,58 δολάρια. Αντίθετα, απώλειες 2,25% σημείωσε το δικαίωμα της 3Ε, στα 47,75 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε το πετρέλαιο, με τα futures του αργού (WTI Crude) παράδοσης Μάιου να κλείνουν στα 116,59 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένα κατά 1,50%, έχοντας προηγουμένως φτάσει μια ανάσα από τα 117 δολάρια.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Ιουνίου, τα οποία έκλεισαν στα 915,2 δολάρια η ουγκιά (-28 δολάρια περίπου).

Τα θετικά νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων οδήγησαν υψηλότερα και τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης στην σημερινή τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,27% και ολοκλήρωσε στις 6.056,50 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 2,41% και διαμορφώθηκε στις 6.843,08 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 2,05% υψηλότερα και έκλεισε στις 4.961,69 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v