Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Bαρίδι" για τη Wall η Wachovia

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε και σήμερα η Wall, καθώς οι ζημίες α' τριμήνου της Wachovia ενέτειναν την ανησυχία των επενδυτών για την συνέχεια των εταιρικών αποτελεσμάτων. Με πτώση έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι ζημίες της Wachovia στο α’ τρίμηνο ενέτειναν ακόμη περισσότερο την ανησυχία των επενδυτών για την συνέχεια των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης ζημίες ύψους 350 εκατ. δολαρίων λόγω διαγραφών, γεγονός το οποίο μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της General Electric την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους των επενδυτών ότι η συνολική εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας δεν θα είναι καλή στο πρώτο τρίμηνο.

Το κλίμα βελτίωσε σε ένα βαθμό, χωρίς όμως να καταφέρει να το αντιστρέψει, η αναπάντεχη αύξηση που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,2% έναντι προσδοκιών για μικρή υποχώρησή τους.

Έτσι, ο Dow Jones, που στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε τελικά στις 12.302,06 μονάδες, με απώλειες 0,19%. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,63% και ολοκλήρωσε στις 2.275,82 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 0,34% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.328,32 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 870 εκατ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 2. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Wachovia, General Electric, Citigroup, iShares:Russ 2000 και Bank Of America.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε στο 1,3 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών τίτλων να διαμορφώνεται στο 3 προς 2. Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις μετοχές των PowerShares QQQ, Intel, Microsoft και E Trade Financial.

Στον επιχειρηματικό στίβο, τα αρνητικά αποτελέσματα της Wachovia, που οδήγησαν τον τίτλο σε πτώση 8,13%, συμπαρέσυραν πτωτικά και τις άλλες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με αυτές των Citigroup, Bank of America και American Express να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε επίσης ο τίτλος της General Electric, καθώς και αυτός της Philips Electronics, η οποία εμφάνισε υποχώρηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο της τάξης του 750%.

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Circuit City Stores, μετά την ανακοίνωσή της ότι επανεξετάζει την πρόταση εξαγοράς ύψους 6 δολαρίων ανά μετοχή της Blockbuster. Ανοδικά έκλεισαν επίσης οι μετοχές αρκετών εταιριών ενέργειας, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,61%, στα 14,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε πτώση 0,39%, στα 10,19 δολάρια. Απώλειες 1,10% σημείωσε το δικαίωμα της 3Ε, στα 47,51 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο (Σειρά Μαίου), που ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τα 111,99 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε τελικά σε νέο ιστορικό ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 111,75 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός αν και ενδοσυνεδρικά κινήθηκε μέχρι τα 935,40 δολάρια η ουγκιά, διαμορφώθηκε σε επίπεδο κλεισίματος στα 928,70 δολάρια.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.831,60 μονάδες, με απώλειες 1,08%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε 0,74% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 6.554,49 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,66% και διαμορφώθηκε στις 4.766,49 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v