Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκρέμισε» τη Wall η General Electric

Με σημαντικότατες απώλειες έκλεισε η Wall καθώς τα απογοητευτικά μεγέθη τριμήνου της G. Ε. εκλήφθησαν ως αρνητικό σημάδι για την συνέχεια των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Με σημαντικότατες απώλειες ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας η Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της General Electric εκλήφθησαν από τους επενδυτές ως αρνητικό σημάδι για την εξέλιξη της συνολικής εταιρικής κερδοφορίας στο τρίμηνο.

Ειδικότερα, η αμερικανική αγορά κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους δείκτες μάλιστα να διευρύνουν τις απώλειές τους προς το τέλος, καθώς η μείωση κατά 6% των καθαρών κερδών της General Electric στο πρώτο τρίμηνο αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στα αποτελέσματα των εταιριών.

Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν περαιτέρω και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και έδειξαν αφ’ ενός υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και αφ’ ετέρου αύξηση των τιμών εισαγωγών τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 63,2 από 69,5 που ήταν το Μάρτιο, πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 69.

Εν τω μεταξύ, σημαντική άνοδο και μάλιστα υψηλότερη των προβλέψεων εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,8%.

Έτσι, ο Dow Jones απώλεσε στη σημερινή συνεδρίαση περίπου 257 μονάδες και έκλεισε στις 12.325,42 μονάδες, με πτώση 2,04%, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να καταγράψει πτώση 2,2%.

Ανάλογες απώλειες (2,04%) κατέγραψε και ο S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 1.332,83 μονάδες, εμφανίζοντας σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρηση της τάξης του 2,7%.

Ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε σε αυτήν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 2.290,24 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 2,61% για την ημέρα και 3,4% για την εβδομάδα.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου το 970 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το 3 προς 1. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των General Electric, iShares:Russ 2000, Citigroup, Washington Mutual, Ford και Wells Fargo.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,54 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 1. Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους τίτλους των PowerShares QQQ, Intel, Microsoft, Cisco και Apple.

Από τις επιμέρους μετοχές, εκτός από τον τίτλο της General Electric που εμφάνισε την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση (-13%) από τον Οκτώβριο του 1987, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι περισσότεροι τίτλοι του τεχνολογικού κλάδου.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν επίσης οι μετοχές σημαντικών αμερικανικών τραπεζών, όπως οι Citigroup, JP Morgan, Merrill Lynch, Bank of America, που αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,20%, στα 14,84 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε πτώση 1,33%, στα 10,23 δολάρια. Σημαντικές απώλειες 3,40% σημείωσε το δικαίωμα της 3Ε, στα 48,04 δολάρια, ενώ κέρδη 3,85% στα 0,14 σεντς εμφάνισε το δικαίωμα της TOUSA.

Σε αρνητικό έδαφος κύλησε σχεδόν ολόκληρη η συνεδρίαση για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του light crude oil, ωστόσο προς την εκπνοή της συνεδρίασης και εξαιτίας του κλεισίματος θέσεων εν όψει του Σαββατοκύριακου, η αγορά «έσβησε» - τις απώλειες, με το κλείσιμο του αργού να διαμορφώνεται στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, πρακτικά αμετάβλητο για την ημέρα.

Τα συμβόλαια του χρυσού παράδοσης Ιουνίου κινήθηκαν μέχρι το χαμηλό των 920,6 δολαρίων η ουγκιά, ενώ αργά το βράδυ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είχαν περιορίσει τις απώλειες και διαπραγματεύονταν στα 929,5 δολάρια (-0.22%).

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της General Electric ώθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,17% και έκλεισε στις 5.895,50 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 1,50% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 6.603,57 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 1,27% και διαμορφώθηκε στις 4.797,93 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v