Δεν ιδρώνει το αυτί της...Wall από τα macro!

Σε θετικό επίπεδο κινείται πλέον η αμερικανική αγορά, δείχνοντας να ”αγνοεί”, επιδεικτικά μάλιστα, το μπαράζ των αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων που ανακοινώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Wall Street. Ίσως ευελπιστεί στο Σερ Άλαν...

Να αγνοούν, φαίνεται, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία οι αμερικανικές αγορές, καθώς κατόρθωσαν να ανακάμψουν από τις απώλειες και να παρουσιάζουν περί το μέσον της συνεδρίασης ουσιαστικά κέρδη.

Το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατούσε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης από την έναρξή της και μετά, αντιστράφηκε, οδηγώντας τους δείκτες σε κέρδη ουσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ο δείκτης της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 5,7% τον Οκτώβριο από το 5,6% του προηγουμένου μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στο 5,8%.

Παράλληλα, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,4% το Σεπτέμβριο έναντι εκτιμήσεων για 0,2%. Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν και η αύξηση (κατά 0,4%) των προσωπικών εισοδημάτων για την ίδια περίοδο.

Λίγο ύστερα από την έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες, οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά 0,6% έναντι εκτιμήσεων για 0,1%.

Ωστόσο κάτω από το 50 διαμορφώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, στο 48,5, έναντι εκτιμήσεων για 49. Αξίζει να σημειωθεί πως οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από το 50 υποδηλώνει επιβράδυνση.

Κύκλοι της αγοράς σχολιάζουν ότι πλέον η Wall Street περιμένει την κίνηση της Fed σχετικά με τα επιτόκια, όπου αναμένεται μείωση αυτών στη διάρκεια της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερα θετική είναι και η πορεία των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, αν και η Merrill Lynch σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η μείωση των δαπανών στον κλάδο των εταιριών πληροφοριών τεχνολογίας θα συνεχίσει να πλήττει τις μετοχές και στο 2003.

Ήδη από την ανακοίνωση αυτή της Merrill Lynch υποχωρεί ο τίτλος της IBM, EMC και Network Appliance. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η μετοχή της Microsoft, καθώς αναμένεται η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου σχετικά με το θέμα περί ανταγωνισμού.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται στις 8427,34 μονάδες με κέρδη 0,36% ενώ και ο Nasdaq κερδίζει 0,68% στις 1338,73 μονάδες. Άνοδο περί το 0,46% καταγράφει ο S&P στις 889,47 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v