Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Με κέρδη μόλις 40 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones. Επανέρχονται στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Κοντά σε υψηλό 14 ετών το δολάριο έναντι του ευρώ. Πάνω από τα 52 δολ. το πετρέλαιο.

Υψηλότερα κινήθηκε η Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε μεγάλα πονταρίσματα, την ώρα που ο βιομηχανικός δείκτης πλησιάζει το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων.

Όπως επισημαίνει το Marketwatch, «ο Dow Jones, έχοντας πιάσει έξι σερί εβδομαδιαίες ανόδους, απέχει πλέον μόλις 117 μονάδες από τις 20.000. Ο τερματισμός πάνω από τις 20.000 μονάδες στις επόμενες συνεδριάσεις θα αποτελέσει την ταχύτερη κατάκτηση κορυφής στην ιστορία του δείκτη».

Ωστόσο, η αναλύτρια της BTIG Katie Stockton προειδοποιεί ότι «οι βραχυπρόθεσμες "υπερτιμημένες συνθήκες" των προηγούμενων ημερών ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποχώρηση τη χρηματιστηριακή αγορά τις επόμενες εβδομάδες.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία της Janet Yellen, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη των τελευταίων δέκα χρόνων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς η εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία επανέφερε στο προσκήνιο γεωπολιτικές ανησυχίες. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν μειωμένη προσφορά πετρελαίου το 2017, μετά την απόφαση των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή σχεδόν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια. Σήμερα, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,4%, στα 52,12 δολ.

Παράλληλα, άνοδο κατέγραψε το δολάριο έναντι του ευρώ -κοντά σε υψηλό 14 ετών-, στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5% έως 0,75%. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,0405 από 1,0450 την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσε μικρή πτώση εξαιτίας της αναστάτωσης που προκάλεσε η κατάσχεση αμερικανικού υποβρύχιου drone από το κινεζικό πολεμικό ναυτικό στα διεθνή ύδατα, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 40 μονάδων στις 19.883, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 2.262 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 5.457 μονάδες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+2,1%) και Microsoft (+2%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-2,2%) και UnitedHealth (-1,6%).

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.142 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης, στο 2,53%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v