Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street μετά τη Fed

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ. Στο 2,52% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Υποχωρεί η Wall Street μετά την αύξηση των επιτοκίων, αν και η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους επενδυτές.

H Fed αποφάσισε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5%- 0,75%, ενώ ανακοίνωσε ότι τα μέλη της αναμένουν πλέον τρεις αυξήσεις για το 2017, αντί για δύο προηγουμένως.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,8% στις 19.776 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,6% χαμηλότερα στις 5.429 μονάδες, και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,89% στις 2.251 μονάδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, τo υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,1% μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα ισχυρής ανόδου.

Η μέτρηση για τις λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, δείχνοντας αύξηση 0,6% αντί για 0,8%.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν 3,8% υψηλότερα.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού πραγματοποίησε άλμα 1,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Σε σχέση με τον Οκτώβριο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο και υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για αύξηση 0,1%.

Η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Fed, η εργοστασιακή παραγωγή σημείωσε πτώση 0,1%, ελαφρώς μικρότερη από τις απώλειες 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πτώση 0,2% σημείωσαν τα επιχειρηματικά αποθέματα τον Οκτώβριο, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,1%. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 3,5% χαμηλότερα στα 50,8 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η συμφωνία του για μείωση της παραγωγής δε θα έχει σαν αποτέλεσμα η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά, πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.

Η συμφωνία της 10ης Δεκεμβρίου «θα επιταχύνει την μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και θα προωθήσει την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου προς το δεύτερο μισό του 2017», τόνισε το καρτέλ στη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,7% στα 1.159 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί ράλι μετά την απόφαση της Fed. Το αμερικάνικο νόμισμα ενισχύεται 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,0579. Άνοδο 1,4% σημειώνει το αμερικάνικο νόμισμα έναντι του γεν.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου εκτινάχτηκε στο 2,52% από 2,43% στην έναρξη της συνεδρίασης.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v