Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Επιμένει στα ρεκόρ ο βιομηχανικός δείκτης με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο. Πτώση για S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο η Fed. Σε υψηλό 27 μηνών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Έκτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Νέα ιστορικά υψηλά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση έπιασε ο Dow Jones με στήριξη από την ισχυρή άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ειδικότερα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της απόφασης των χωρών εκτός ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ μαζί με την Ρωσία συμφώνησαν σε μείωση της ημερήσια παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια από τον Ιανουάριο. Σήμερα, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε σε υψηλό σχεδόν 17 μηνών και συγκεκριμένα κατά 2,6% στα 52,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε κέρδη τις μετοχές των Chevron (+1,1%) και Exxon Mobil (+2,2%).

Επιπλέον, αύριο Τρίτη ξεκινά η κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός εμφανίζει ανοδικές τάσεις και η ανεργία κινείται σε επίπεδα «πλήρους απασχόλησης», κάτω του 5%.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της BB&T Institutional Investment Advisor, Terry Morris, «Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Η αύξηση αυτή δε θα επηρεάσει τη Wall Street. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει η χρηματιστηριακή αγορά σε περίπτωση που δεν αυξηθούν τα επιτόκια».

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Lockheed Martin υποχώρησε 2,5% μετά από Tweet του Ντόναλντ Τραμπ ότι το πρόγραμμα των F-35 είναι πολύ ακριβό.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 19.796 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,11% στις 2.256 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,59% στις 5.412 μονάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί συνολικά σε 21 από τις τελευταίες 25 συνεδριάσεις και έχει πιάσει ιστορικά υψηλά 15 φορές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+2,7%) και Wal-Mart (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,9%) και American Express (-1,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό έτους έναντι του ευρώ. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,7% στο 1,0630 από 1,0563 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.190 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό 27 μηνών καθώς νωρίτερα είχε φτάσει να ενισχύεται έως στο 2,53%. Ωστόσο αργότερα η άνοδος περιορίστηκε μόλις σε μια μονάδα βάσης στο 2,48%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v