Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη και νέα υψηλά στη Wall Street

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε αμερικανικό χρηματιστήριο. Άνοδος 142 μονάδων και πέμπτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones. Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3% για τους δείκτες. Σε χαμηλό Φεβρουαρίου ο χρυσός.

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις δείκτες στη Wall με ώθηση από τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο έπιασε υψηλό δύο ετών καθώς ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 98 μονάδες από 93,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 94,5 μονάδες.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια μέρα η διήμερη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης και την τόνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Με αφορμή τη νέα άνοδο στη Wall Street o αναλυτής της Charles Schwab, Randy Frederick, επισημαίνει: «Έχω ξαφνιαστεί από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά της χρηματιστηριακής αγοράς. Τα θεμελιώδη δεν είναι άσχημα αλλά οι αξίες έχουν ήδη πάει ψηλά. Στην πλειοψηφία τους τα οικονομικά στοιχεία είναι μέτρια και όχι ισχυρά. Αν η αγορά κινείται αποκλειστικά από αισιόδοξες απόψεις τότε δεν βλέπω να αλλάζει η ανοδική τάση πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής προκειμένον να τονωθούν οι τιμές. Σήμερα, το αργό ενισχύθηκε 1,3% στα 51,50 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε 0,4%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,72% ή 142 μονάδων στις 19.756, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,59% στις 2.259 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 5.444 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones και S&P κέρδισαν 3,1%.

Από πλευράς στατιστικών, ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί συνολικά σε 20 από τις τελευταίες 24 συνεδριάσεις και έχει πιάσει ιστορικά υψηλά 14 φορές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον ο S&P κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+2,6%) και Coca Cola (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-0,5%) και Caterpillar (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο προσέγγισε υψηλά έτους έναντι του ευρώ και συγκεκριμένα στο 1,0557 από 1,0617 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 1.161 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε άνω του 1%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v