Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει ανοδικά με τριπλό ρεκόρ η Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά συνεχίζουν οι Dow Jones και S&P. Επέστρεψε στα ρεκόρ και ο Nasdaq. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο.

Επιμένει ανοδικά με τριπλό ρεκόρ η Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι τρεις δείκτες στη Wall Street μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 10.000 στις 258.000 αιτήσεις. Η μέτρηση αυτή ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις είχαν αυξηθεί σε υψηλό πέντε μηνών.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τον Δεκέμβρη του 2017.

Η επέκταση του προγράμματος είχε θετικό αντίχτυπο στη Wall Street, ωστόσο προβλημάτισε η μείωση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων (από τον Απρίλιο) στα 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. προηγουμένως.

Ο επικεφαλής αναλυτής της BMO Private Bank, Jack Albin,σημείωσε: «Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη είδηση από την ΕΚΤ είναι ότι μάλλον τραβά το πόδι από το γκάζι. Η μείωση των αγορών ομολόγων ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίχτυπο στις ΗΠΑ καθώς οι ευρωπαίοι είναι σημαντικοί αγοραστές αμερικανικών κεφαλαίων». Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η ΕΚΤ ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στον S&P απ’ ότι η Fed”.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της εφαρμογής της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,2% στα 50,84 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 19.614 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 2.246 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,44% στις 5.417 μονάδες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Dow Jones σημείωσε τέταρτο διαδοχικό ιστορικό υψηλό (δέκατοτρίτο μετά την εκλογή Τραμπ), ο S&P δεύτερο διαδοχικό υψηλό ενώ ο Nasdaq κατέγραψε το πρώτο ρεκόρ εντός του Δεκεμβρίου.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+3%) και Walt Disney (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-1,2%) και Caterpillar (-1,1%).

«Και η σημερινή άνοδος οφείλεται στην πεποίθηση των επενδυτών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα εφαρμόσει τις αναπτυξιακές πολιτικές για τις οποίες εκλέχθηκε. Το ράλι της αγοράς συνεχίζεται», επισημαίνει ο αναλυτής της Voya Investment Management, Doug Cote.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο σημείωσε «άλμα» 1,3% έναντι του ευρώ στο 1,0616 από 1,0755 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.172 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,34%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v