Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απόσταση βολής από τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street. Μόλις 89 μονάδες χωρίζουν τον Dow Jones από τις 20.000. Στο επίκεντρο η Fed. Τι αναμένουν οι αναλυτές. Σε χαμηλό 10 μηνών ο χρυσός.

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασε η Wall Street με τον Dow Jones πλέον να βρίσκεται μια ανάσα από τις 20.000 μονάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί συνολικά σε 22 από τις τελευταίες 26 συνεδριάσεις και έχει πιάσει ιστορικά υψηλά 16 φορές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Όλοι πλέον στοχεύουν στις 20.000 μονάδες για τον Dow Jones καθώς ενδέχεται να υπάρξει μερική κατοχύρωση κερδών. Θεωρείται σημαντικό επίπεδο αντίστασης και οι επενδυτές δεν θα διστάσουν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να γιορτάσουν άλλο ένα κερδοφόρο έτος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», σημείωσε ο αναλυτής της Think Markets, Naeem Aslam.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έπιασε έβδομο σερί ιστορικό υψηλό και έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 19.911 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,65% στις 2.271 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,95% στις 5.463 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+2,2%) και Exxon Mobil (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M (-0,5%) και General Electric (-0,4%).

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αύριο να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

«Η συνεδρίαση της Fed θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιτοκιακή πολιτική του 2017. Όλοι μαντεύουν τι θα φέρει η προεδρεία Τραμπ στην αμερικανική οικονομία. Περισσότερο πληθωρισμό και ανάπτυξη. Ωστόσο οι προοπτικές της οικονομίας θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα από την “προσωπικότητα” του Τραμπ», επισημαίνει ο αναλυτής της Aberdeen Asset Management, Luke Bartholomew.

Στο μεταξύ, ήπια ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εν αναμονή της εφαρμογής της απόφασης για μείωση της παραγωγής από τις χώρες, εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Επιπλέον ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,6%. Σήμερα το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,3% στα 52,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε μόλις 0,1% στο 1,0623 από 1,0635 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε χαμηλό 10 μηνών καθώς σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.159 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,48%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v