Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ-Εριάν: «Ίσως λειτουργήσει» το σχέδιο Τραμπ για αύξηση χρέους

Η αύξηση της δημοσιονομικής δαπάνης μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, αρκεί να εκτελεστεί σωστά, εκτίμησε ο οικονομολόγος. «Ενθαρρυντικές» μέχρι στιγμής οι επιλογές συνεργατών του Τραμπ, κυρίως στην οικονομική ομάδα.

Ελ-Εριάν: «Ίσως λειτουργήσει» το σχέδιο Τραμπ για αύξηση χρέους

Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας που θα χρηματοδοτηθεί από χρέος, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα αν η αυξημένη δημοσιονομική του δαπάνη διατεθεί για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν μιλώντας στο CNBC.

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος του Συμβουλίου Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι το σχέδιο του Τραμπ για τόνωση της δημοσιονομικής δαπάνης μέσω μιας αύξησης του χρέους, έχει πιθανότητα να λειτουργήσει αν εκτελεστεί σωστά.

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι μια αναλογία. Ναι, υπάρχει χρέος και εξυπηρέτηση χρέους σε υψηλά επίπεδα, αλλά κάτω από αυτά υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί η οικονομία, η δυνατότητα να παραχθεί εισόδημα», εξήγησε ο επιφανής οικονομολόγος μιλώντας στο διεθνές δίκτυο, στο περιθώριο του Αραβικού Στρατηγικού Φόρουμ στο Ντουμπάι.

«Η ελπίδα είναι πως μέσω της δαπάνης για την υποδομή, ουσιαστικά αυξάνεις το ποσοστό της ανάπτυξης και αυξάνεις τα έσοδα», πρόσθεσε.

Ο Ελ-Εριάν εκφράστηκε ενθαρρυντικά για τα άτομα που έχει προς το παρόν επιλέξει ο νεοεκλεγείς για συνεργάτες: «Εκείνοι τους οποίους γνωρίζω είναι από το οικονομικό team και είναι εντυπωσιακές επιλογές μέχρι στιγμής. Έχει στραφεί σε ανθρώπους που κατανοούν το πρόβλημα της χαμηλής ανάπτυξης, έχει στραφεί σε ανθρώπους που έχουν εμπειρία και έχει στραφεί σε ανθρώπους που γνωρίζουν το πώς οι κυβερνήσεις πραγματικά λειτουργούν. Μέχρι στιγμής αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την λεπτομερή εφαρμογή σχεδίων», σχολίασε.

Ερωτηθείς για την εντυπωσιακά ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών μετά την εκλογή Τραμπ, ο οικονομολόγος εκτίμησε ότι «αυτό που επηρεάζεται από τις ανακοινώσεις του κ. Τραμπ είναι η αγορά και ιδιαίτερα το τρίπτυχο υψηλότερη ανάπτυξη-υψηλότερος πληθωρισμός-περισσότερα χρήματα στο χρηματιστήριο λόγω του επαναπατρισμού κερδών. Οι προσδοκίες για αυτά τα τρία είναι που κινούν την αγορά».

«Ένα μέρος αυτού του βελτιωμένου αισθήματος κινήθηκε από το γεγονός ότι τα σημεία της πολιτικής του που ευνοούν την ανάπτυξη, είναι εκείνα στα οποία έχει κυρίως εστιάσει, και ο ίδιος και η ομάδα του, και τα σημεία για τα οποία έχει ανησυχήσει ο κόσμος μετά βίας αναφέρονται», πρόσθεσε.

Επάνω στο θέμα της Fed και των πιθανών αυξήσεων στα επιτόκια, ο οικονομολόγος συμφώνησε με την κυρίαρχη άποψη στην αγορά, πως πρέπει να περιμένουμε ανακοίνωση για άνοδο 25 μονάδων βάσης σήμερα. Παράλληλα εκτίμησε πως θα η κεντρική τράπεζα θα υπαινιχθεί δύο ακόμη αυξήσεις για τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v