Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα προβλημάτισε τη Wall Street

Μικρή πτώση σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά το επεισόδιο ΗΠΑ- Κίνας. Έκτη κερδοφόρα εβδομάδα για τον Dow Jones. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Από το υψηλό 14 ετών υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street εξαιτίας γεωπολιτικών ανησυχιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, κινεζικό πολεμικό πλοίο προχώρησε στην κατάσχεση υποβρύχιου drone που άνηκε σε αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος στα διεθνή ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διάβημα στην κινεζική κυβέρνηση.

H είδηση γύρισε σε πτώση και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Συγκεκριμένα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,59%.

«Κινηθήκαμε χαμηλότερα λόγω Κίνας. Δεν ξαφνιάζομαι. Άλλωστε ήταν μια τόσο ήσυχη μέρα», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της TD Ameritrade, JJ Kinahan.

Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν και η λήξη των παραγώγων (triple- witching).

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις πρώτες ενδείξεις εφαρμογής της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Ενδεικτικά το Κουβέιτ προχώρησε σε μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από αυτήν που αναμενόταν. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2% στα 51,90 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,7%.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο έναντι του ευρώ μετά το χθεσινό «άλμα» του αμερικανικού νομίσματος σε υψηλό 14 ετών με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% στο 1,0438 από 1,0398 την προηγούμενη μέρα.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση σημείωσαν οι ενάρξεις κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η κατασκευή νέων κατοικιών μειώθηκε κατά 18,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,09 εκατ. έναντι 1,16 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,04% στις 19.843 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,18% στις 2.258 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 5.437 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,6% ενώ οι S&P και Nasdaq υποχώρησαν 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,9%) και General Electric (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,8%) και Goldman Sachs (-1,7%).

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.137 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 2,1%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v