Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια πτώση για τον Dow Jones

Στο κόκκινο έκλεισε η Wall Street μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, ο Dow Jones κατέγραψε τριψήφια πτώση. Χαμηλότερα κατά 3,7% το πετρέλαιο. Ανέκαμψε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα στο 0,5% - 0,75%.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και αναμενόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος των επιτοκίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC).

Η σημερινή απόφαση ήταν αναμενόμενη, ωστόσο προβλημάτισε τους επενδυτές η πρόβλεψη των αξιωματούχων για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2017 αντί για δύο (σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση).

Σημειώνεται ότι η Wall Street γύρισε οριστικά στο κόκκινο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Janet Yellen. Η επικεφαλής της Fed μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το οικονομικό outlook είναι εξαιρετικά αβέβαιο ενώ αναφορικά με τις μετοχές σημείωσε ότι ίσως έχουν δεχθεί ώθηση εξαιτίας των προσδοκιών για τη φορολογική πολιτική.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,6% ή 119 μονάδων στις 19.792, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,81% στις 2.253 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στις 5.436 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης με τη σημερινή πτώση, τερμάτισε ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων και επτά διαδοχικών ιστορικών υψηλών. Επιπλέον διεκόπη η δυναμική πορεία του Dow Jones προς τις 20.000 μονάδες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της US Bank, Bill Northey, «οι 20.000 μονάδες είναι περισσότερο ένα ψυχολογικό όριο παρά τεχνικό για το χρηματιστήριο. Ως αριθμός δεν έχει κάποια τεχνική αξία και ούτε θα αποτελέσει ένδειξη για την μετέπειτα πορεία της αγοράς».

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και τις πληροφορίες για αύξηση της συνολικής παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο.  Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 3,7% στα 51,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, απογοήτευσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο καθώς αυξήθηκαν μόλις 0,1%. Η οριακή άνοδος των λιανικών πωλήσεων αποτελεί ένδειξη πιθανής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνουν αναλυτές.

Στην αγορά συναλλάγματος, η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, γύρισε ανοδικά το δολάριο έναντι του ευρώ. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,1% στο 1,0516 από 1,0627 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό 10 μηνών καθώς σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.163 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2014, κινήθηκε υψηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,55%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v