Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Σε θετικούς ρυθμούς κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις χθεσινές απώλειες που προκάλεσε η Fed. Άνοδος 60 μονάδων (+0,3%) για τον Dow Jones. Σε υψηλό 14 ετών το δολάριο έναντι του ευρώ. «Βουτιά» 2,9% για τον χρυσό.

Κέρδη σημείωσε η Wall Street μετά την τριψήφια πτώση του Dow Jones την Τετάρτη στον απόηχο της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο οφείλονταν περισσότερο στην πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017 (αντί για δύο) και λιγότερο στην αναμενόμενη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5% - 0,75%.

Ωστόσο σήμερα ο αναλυτής της Prudential Financial, Quincy Krosby, εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι «η αγορά μπορεί να αντέξει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων όσο υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, η άνοδος των επιτοκίων «εκτόξευσε» τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα. Συγκεκριμένα το δολάριο έφτασε να ενισχύεται σε υψηλό 14 ετών έναντι του ευρώ, έως το 1,0398 δολ. από 1,0537 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό 10 μηνών σε σχέση με το γεν, σημειώνοντας άνοδο 1% στα 118,12.

Επιπλέον, ήπια πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης παραγωγής αργού των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο και της αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε άνοδο το δολάριο- το βασικό νόμισμα στο εμπόριο πετρελαίου- κάνοντας ακριβότερο τον μαύρο χρυσό σε traders που χρησιμοποιούν συνάλλαγμα.

Ωστόσο, η ANZ Bank σε έκθεσή της σημειώνει ότι η αγορά πετρελαίου αναμένεται να εμφανίσει σημαντικό έλλειμμα (μειωμένη προσφορά) στο πρώτο τρίμηνο του 2017 εάν οι χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,3% στα 50,90 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας τη προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4.000 στις 254.000 αιτήσεις έναντι 255.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο έπιασε υψηλό δύο ετών καθώς ανήλθε στο 1,7%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,3% η 60 μονάδων στις 19.852, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 2.262 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 5.456 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,6%) και Goldman Sachs (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1,2%) και United Technologies (-1%).

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο χαμηλό 10 μηνών καθώς σημείωσε πτώση 2,9% στα 1.129 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,6%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v