Wall: Κλίμα ευφορίας μετά το συμβιβασμό του Ιράκ

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την αποδοχή από το Ιράκ της πρότασης για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ χωρίς όρους, με τους επενδυτές να αγνοούν τα απογοητευτικά στοιχεία από την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Θετικά είναι τα σημάδια που στέλνει από την έναρξη της συνεδρίασης η Wall Street, καθώς το Ιράκ αποδέχτηκε την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο πολέμου. Αδιάφορα πέρασε στην αγορά η ανακοίνωση της πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, και μάλιστα χωρίς όρους. Ωστόσο, η υπαναχώρηση αυτή βάζει σε προβληματισμό τόσο τη διοίκηση Μπους όσο και αρκετούς παρατηρητές της αγοράς.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι βραχυπρόθεσμα, η εξέλιξη αυτή θα αποβεί ιδιαίτερα θετική για τις αγορές, ωστόσο στη συνέχεια αναμένεται να εξελιχθεί ένα ”παιχνίδι” μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση της υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,3% τον Αύγουστο, προβλημάτισε όσο και απογοήτευσε αναλυτές και επενδυτές, τη στιγμή μάλιστα που αναμενόταν άνοδος κατά 0,2%. Χαρακτηριστικό είναι πως η υποχώρηση αυτή είναι η πρώτη για το 2002.

Ύστερα από τη λήξη της συνεδρίασης αναμένεται η ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Oracle, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπολογίζονται στα 7 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με το ποσό των 9 σεντς ανά μετοχή του προηγουμένου έτους.

Ωστόσο, η μετοχή της εταιρίας πληροφορικής υποχωρεί ήδη κατά 5%, καθώς οι αναλυτές φοβούνται για τα χειρότερα, κυρίως όσον αφορά στις προοπτικές της εταιρίας.

Ο Dow Jones κερδίζει περί το 1,15% στις 8476,79 μονάδες, ενώ ακολουθεί ο S&P με κέρδη 1,47% και ο Nasdaq με άνοδο 1,27%, διαμορφούμενος στις 902,39.

Ο επενδυτικός οίκος UBS Warburg περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Oracle στα 36 από τα 40 σεντς ανά μετοχή για το 2003. Αντίστοιχα, η Salomon Smith Barney περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή και τα έσοδα της ΙΒΜ το 2003.

Αρνητικά κινούνται και οι μετοχές της AOL Time Warner, ύστερα από δημοσίευμα των New York Times, το οποίο ανέφερε πως ορισμένα στελέχη της εταιρίας επιθυμούν την εκδίωξη του προέδρου, Στηβ Κέης.

Πτώση καταγράφει και η εταιρία λιανικής Kmart, ανακοινώνοντας ότι οι πωλήσεις του Αυγούστου υποχώρησαν κατά 11,9%, και αυτές του Ιουλίου κατά 13,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v