Προσπαθεί για την άνοδο ο Dow, απώλειες για Nasdaq

Προσπάθειες για επιστροφή σε θετικό πρόσημο καταγράφει ο Dow Jones, τη στιγμή που οι τεχνολογικές μετοχές οδηγούν το Nasdaq σε σημαντικές απώλειες, με το φόβο της στρατιωτικής σύρραξης με το Ιράκ να παραμένει.

Το σενάριο πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράκ εξακολουθεί να πιέζει την αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να καταγράφει προσπάθειες για ανάκαμψη, τη στιγμή που ο Nasdaq ακολουθεί πτωτική πορεία.

Ο κλάδος των ημιαγωγών ακολουθεί αρνητική πορεία, καθώς η Prudential αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2003 σημαντικών εταιριών επεξεργαστών, όπως η Broadcom, Texas Instruments και nVidia. Χαμηλότερα κινούνται ακόμη και οι μετοχές της Intel.

Αρνητικά επιδρούν στην αγορά ακόμη και οι ανησυχίες για την τρομοκρατία, καθώς μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν πέντε άτομα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, περιοχή που οι αρχές εκτιμούν πως συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές της JP Morgan Chase, καθώς δικαστήριο απέρριψε αίτημα της εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με το οποίο ζητούσε από τις ασφαλιστικές της να καλύψουν απώλειες ύψους 1 δισ. Δολαρίων, από τις συναλλαγές μεταξύ της Enron και μιας εταιρίας Mahonia.

Ήδη η Lehman Brothers εξέδωσε αρνητική ανακοίνωση για την εταιρία, σχολιάζοντας παράλληλα πως η JP Morgan έρχεται αντιμέτωπη με πιθανή υποβάθμιση, στοιχείο που αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της για λήψη δανείων.

Η μόνη ανακοίνωση μακροοικονομικών στοιχείων αφορά στα επιχειρηματικά αποθέματα του Ιουλίου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 0,4%, σε αντίθεση με το 0,2% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Υψηλότερα κινείται η μετοχή της αλυσίδας εστιατορίων McDonald’s, καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε την εταιρία σε equal-weight. Θετικό αναμένεται το κλίμα και στις εταιρίες αμυντικών δραστηριοτήτων, καθώς General Dynamics και Northrop Grumman κέρδισαν συμβόλαιο 5 δισ. δολαρίων με το αμερικανικό ναυτικό, προκειμένου για την κατασκευή 10 αναχαιτιστικών πυραύλων.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από στοιχεία της New Millenium ΑΧΕΠΕΥ, στο διάστημα από τις 28/12 έως σήμερα, μόνο τρεις (3) μετοχές (Procter & Gamble +16,61%, Coca Cola +5,26% και Philip Morris +0,63%) από τις 30 συνολικά μετοχές του Dow Jones Industrial Average κατέγραψαν κέρδη.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Intel (50,28%), Citigroup (42,61%) και IBM (41,01%). Σε χρονικό διάστημα 5 ημερών, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζει η μετοχή της κατασκευάστριας διαστημικού και αμυντικού εξοπλισμού Honeywell (22,47%), αυτή της Caterpillar (5,93%) και αυτή της General Electric (4,42%).

Άλλωστε, οι μετοχές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απόσταση από το ιστορικό τους υψηλό είναι αυτές των Hewlett Packard (80,17%), Intel (78,86%) και της τηλεπικοινωνιακής AT&T (74,44%), ενώ, αντίθετα, η 3M εμφανίζει τη μικρότερη απόκλιση, κατά 8,25%.

Πιο κοντά στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι Eastman Kodak (απόδοση κατά 55% μεγαλύτερη του ιστορικού χαμηλού), AT&T (197%) και General Motors (247%). Μεγαλύτερη ποσοστιαία απόσταση από το ιστορικό τους χαμηλό παρουσιάζει η Home Depot (95.451%), η Wal Mart (32.949%) και η Microsoft (26.695%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v