Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερί τα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P για τρίτη συνεδρίαση. Μικρή πτώση για τον Nasdaq. Συνέχισε ανοδικά για 14η μέρα ο mid-cap Russell 2000. Πιο κοντά η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ικανοποίησαν τα macro. Σε υψηλό 16 μηνών το yield του αμερικανικού 10ετούς. Κλειστή αύριο η Wall Street.

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι Dow Jones και S&P με ώθηση από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν 4,8% τον Οκτώβριο έναντι αύξησης 3,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η τέταρτη διαδοχική αύξηση οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση για επιβατικά αεροσκάφη.

Αντίστοιχα, ο δείκτης μεταποίησης PMI τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο στις 53,9 μονάδες από 53,4 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο οριστικοποιήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, στις 93,8 μονάδες από 87,2 τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η πρώτη μέτρηση έδινε μικρότερη αύξηση στις 91,6 μονάδες.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, Richard Curtain, «η μετεκλογική αισιοδοξία είναι πλέον διάχυτη σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Στον αντίποδα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18.000 στις 251.000 αιτήσεις. Παρά τη μεγάλη αύξηση, οι αναλυτές δεν εμφανίζονται προβληματισμένοι, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό 43 ετών.

Επιπλέον, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όπου, μεταξύ άλλων, αξιωματούχοι φέρονται να συμφωνούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να συμβεί «σχετικά σύντομα».

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στήριξε την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,8% στο 1,0544 από 1,0627 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δωδέκατη άνοδος τις τελευταίες δεκατρείς μέρες.

Παράλληλα, σε υψηλό 16 μηνών κινήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τον Τραμπ να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους –όπως έχει δεσμευτεί- προκειμένου να εκτοξευτεί η οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η νέα κυβέρνηση προβλέπεται να είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις με συνέπεια οι επενδυτές να στρέφονται σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου. Σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 2,38%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το υπουργείο Οικονομικών στις ΗΠΑ προχώρησε στην δημοπρασία 5ετών ομολόγων της τάξεως των 34 δισ. δολαρίων, η απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε σε υψηλό Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στο 1,76%

Στο μεταξύ χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές δείχνουν επιφυλακτικοί στην προοπτική συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στην συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 4% με 4,5% από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ εκτός από τη Νιγηρία και τη Λιβύη. Ωστόσο προβληματίζει η στάση που θα τηρήσουν Ιράν και Ιράκ καθώς στο παρελθόν είχαν ταχθεί κατά κάθε μείωσης.

Νωρίτερα, μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια έναντι 800.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,2% στα 47,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 19.083 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακή άνοδο 0,08% στις 2.204 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 5.380 μονάδες.

Επιπλέον, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ενισχύθηκε για 14η διαδοχική συνεδρίαση πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό για τρίτη σερί μέρα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,8%) και American Express (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,3%) και Intel (-0,8%).

Στο εταιρικό μέτωπο, η Deere ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα δ' τριμήνου. Ειδικότερα τα έσοδα ανήλθαν στα 6,52 δισ. δολάρια έναντι 6,16 δις. που ανέμεναν οι αναλυτές. Αντίστοιχα τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στα 90 σεντς από 1,08 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» σε χαμηλό Φεβρουαρίου καθώς υποχώρησε 1,8% στα 1.189 δολ./oz.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω της "Ημέρας των Ευχαριστιών" ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, λόγω της «Μαύρης Παρασκευής».

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v