Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδια” στη Wall από πετρέλαιο-Ericsson

Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφάνισε η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην τιμή του ”μαύρου χρυσού” που άγγιξε τα 88 δολάρια. Προβληματισμός και για τα εταιρικά κέρδη μετά τις προειδοποιήσεις από Ericsson και Citigroup. Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφάνισε η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην αναρρίχηση της πετρελαϊκής τιμής. Προβληματισμός για τα εταιρικά κέρδη μετά τις προειδοποιήσεις από Ericsson και Citigroup.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.912,94 μονάδες με απώλειες 0,51%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,58%, στις 2.763,91 μονάδες. Πτώση 0,66% και για τον S&P, στις 1.538,55 μονάδες.

Επισημαίνεται ότι το κλίμα στη Wall ενδέχεται να μεταβληθεί άρδην, καθώς μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις IBM, Yahoo και Intel.

Στη σημερινή συνεδρίαση το πετρέλαιο κινήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 88 δολάρια το βαρέλι και σημειώνοντας νέο ρεκόρ στα 88,2 δολάρια το βαρέλι λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών για τις εντάσεις στο μέτωπο Τουρκίας - Ιράκ. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 87,61 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson σε ομιλία του τόνισε ότι το σημαντικότερο ρίσκο που έχει να αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία παραμένει η στεγαστική αγορά, προειδοποιώντας ότι η διόρθωση ενδέχεται να μην τελειώσει τόσο γρήγορα όσο φαινόταν στα τέλη του 2006.

Παράλληλα, χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1% έναντι προσδοκιών για άνοδο κατά 0,1% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στην αγορά, πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου λόγω ανησυχίας ότι η καλοκαιρινή κρίση θα επιβαρύνει και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου, μετά από σχετική προειδοποίηση της Citigroup.

Έντονες πιέσεις εμφάνισε ο τίτλος της Ericsson μετά την προειδοποίηση για υποχώρηση 36% στα λειτουργικά κέρδη γ’ τριμήνου και συμπίεση περιθωρίων λόγω μείωσης στη ζήτηση για αναβαθμίσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Απώλειες 1% για τη μετοχή της Johnson & Johnson, μετά την ανακοίνωση για υποχώρηση της κερδοφορίας της, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις προβλέψεις.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,86%, στα 18,34 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε πτώση 1,4%, στα 12,61 δολάρια. Πτώση 2,29% στα 57,20 δολάρια εμφάνισε το δικαίωμα της 3Ε.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 6.614,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 0,09%, στις 7.962,64 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.774,36 μονάδες, με απώλειες 0,57%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v