Ο ”δίδυμος κίνδυνος” πετρελαίου - χρυσού

Το πετρέλαιο κατακτά το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά ρεκόρ. Ο χρυσός βρίσκεται σε υψηλό 28 ετών. Ένας συνδυασμός που θεωρητικά μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ανάπτυξη. ”Μην ανησυχείτε”, δηλώνει ο κ. Tobias Levkovich της Citigroup. Γιατί; ”Όσο το εργατικό κόστος παραμένει τιθασευμένο, τόσο το ράλι του πετρελαίου δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά ούτε την ανάπτυξη αλλά ούτε και τις επιχειρήσεις”.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη The Short View

Αυτό υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να συμβεί. Το πετρέλαιο συνεχίζει το ράλι του, ξεπερνώντας τα 85 δολάρια τη Δευτέρα (και τα 87 δολάρια σήμερα) στο Nymex.

Με την περίοδο υψηλής κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ να έχει ολοκληρωθεί, με την περίοδο του φόβου για τυφώνες να έχει περάσει και με την περίοδο αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης να μη βρίσκεται και τόσο κοντά, κανονικά ο ”μαύρος χρυσός” θα έπρεπε να υποχωρεί.

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ μοιάζει να δικαιολογεί την έκρηξη των τιμών.

Από τον Ιανουάριο, όταν οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν, προσωρινά, λόγω της προσμονής ενός ήπιου χειμώνα, ο ”μαύρος χρυσός” έχει ενισχυθεί 69%, με τη βενζίνη, η τιμή της οποίας έχει περισσότερο ”άμεση” επίδραση στους καταναλωτές, να έχει ”δει” την τιμή της να αυξάνεται 49%.

Για πόσο διάστημα οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται χωρίς να ”χτυπήσουν” τόσο την ανάπτυξη όσο και τις μετοχές;

Οι δύο παραπάνω συνέπειες σημειώθηκαν στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70. Όμως από τότε μέχρι σήμερα τίποτε ανάλογο δεν έχει συμβεί.

Οι ενεργειακοί τίτλοι οδηγούν την αγορά –ο ενεργειακός δείκτης του S&P 500 καταγράφει κέρδη 31,8% από την αρχή του έτους–, ενώ το σύνολο της αγοράς εμφανίζει υγιή κέρδη. Άλλωστε ο S&P 500, ο βιομηχανικός δείκτης, του οποίου οι εισηγμένες εταιρίες οφείλουν να δαπανούν κεφάλαια για το πετρέλαιο, βρίσκεται 15,3% υψηλότερα.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές πετρελαίου και χρυσού μοιάζουν να ”συγκλίνουν” κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας. Ο χρυσός θεωρείται, παραδοσιακά, καταφύγιο ενάντια στον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές γενικότερα.

Όμως οι μετοχές μοιάζουν να αδιαφορούν. Ο κ. Tobias Levkovich, ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, έχει μια εξήγηση. ”Το ενεργειακό κόστος ποτέ δεν καθόρισε τον πληθωρισμό. Ούτε καν στη δεκαετία του ’70”, σημειώνει.

Η παραπάνω άποψη πιθανώς να ξαφνιάσει αρκετούς, αλλά ο κ. Levkovich υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα στη δεκαετία του ’70 ήταν ότι το υψηλό κόστος εργασίας ήταν αυτό που οδήγησε σε αύξηση και του ενεργειακού κόστους. Αυτός ο συνδυασμός ενίσχυσε τον πληθωρισμό.

Καθώς, όμως, συνεχίζει ο κ. Levkovich, τα συνδικάτα είναι πλέον πιο ”αδύναμα”, το πετρέλαιο δεν μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο εργατικό κόστος. Και καθώς το εργατικό κόστος είναι 10πλάσιας σημασίας για τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με το ενεργειακό, η αγορά έχει τη δυνατότητα να ”απορροφήσει” το ράλι του ”μαύρου χρυσού”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v