Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και Ericsson ”ταλαιπωρούν” τη Wall

Η αναρρίχηση της πετρελαϊκής τιμής σε νέα ιστορικά υψηλά, σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την εταιρική κερδοφορία, μετά και την προειδοποίηση της Ericsson αλλά και οι πιέσεις στους χρηματοοικονομικούς τίτλους οδηγούν την αμερικανική αγορά σε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Με ήπιες πιέσεις έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Η αναρρίχηση της πετρελαϊκής τιμής σε νέα ιστορικά υψηλά, σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την εταιρική κερδοφορία, μετά και την προειδοποίηση της Ericsson αλλά και οι πιέσεις στους χρηματοοικονομικούς τίτλους οδηγούν την αμερικανική αγορά σε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η ανοδική κίνηση του πετρελαίου αλλά και η προειδοποίηση της Citigroup ότι οι καλοκαιρινοί τριγμοί στην αγορά subprime θα πλήξουν και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου οδήγησαν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στη σημερινή συνεδρίαση το πετρέλαιο κινήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 88 δολάρια το βαρέλι και σημειώνοντας νέο ρεκόρ στα 88,2 δολάρια το βαρέλι λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών για τις εντάσεις στο μέτωπο Τουρκίας - Ιράκ.

Το πετρέλαιο αυτήν την ώρα αποτιμάται στα 87,7 δολάρια το βαρέλι στο συμβόλαιο Δεκεμβρίου στο ΝΥΜEX.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson σε ομιλία του τόνισε ότι το σημαντικότερο ρίσκο που έχει να αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία παραμένει η στεγαστική αγορά, προειδοποιώντας ότι η διόρθωση ενδέχεται να μην τελειώσει τόσο γρήγορα όσο φαινόταν στα τέλη του 2006.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1% έναντι προσδοκιών για άνοδο κατά 0,1% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στην αγορά έντονες πιέσεις καταγράφει ο τίτλος της Ericsson μετά την προειδοποίηση για υποχώρηση 36% στα λειτουργικά κέρδη γ’ τριμήνου και συμπίεση περιθωρίων λόγω μείωσης στη ζήτηση για αναβαθμίσεις δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Άνοδος για τη μετοχή της Johnson & Johnson, παρά την ανακοίνωση για υποχώρηση της κερδοφορίας της, καθώς τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις προβλέψεις.

Ηπιότερη των εκτιμήσεων αύξηση εμφάνισαν τα αποτελέσματα της Wells Fargo, με τη μετοχή να αντιδρά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Dow Jones κινείται στις 13.899 μονάδες με απώλειες 0,61%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,44%, στις 2.767 μονάδες. Πτώση 0,64% και για τον S&P, στις 1.538 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 6.614,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 0,09%, στις 7.962,64 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.774,36 μονάδες, με απώλειες 0,57%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v