Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο στα 87,61 δολάρια

Άλλη μια ημέρα έντονων διακυμάνσεων ήταν η σημερινή για το energy complex, καθώς τα συμβόλαια τόσο του πετρελαίου όσο και των προϊόντων, εκτός του φυσικού αερίου, κινήθηκαν για αλλη μια ημέρα ανοδικά.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Άλλη μια ημέρα έντονων διακυμάνσεων ήταν η σημερινή για το energy complex, καθώς τα συμβόλαια τόσο του πετρελαίου όσο και των προϊόντων, εκτός του φυσικού αερίου, κινήθηκαν για αλλη μια ημέρα ανοδικά.

Η σημερινή συνεδρίαση στο Nymex καθορίστηκε από τις εξελίξεις στο θέμα της επέμβασης ή όχι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο να επιτρέψει τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Από την άλλη οι συμμετέχοντες στην αγορά άκουσαν με ενδιαφέρον τα σχόλια του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ιράκ, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις είπε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία θα ανεβάσει το ”θερμόμετρο” στην Μέση Ανατολή και θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Έτσι οι traders έχοντας στο μυαλό τους τη ρευστότητα της κατάστασης και τις πιθανές επιπλοκές μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην λειτουργία του αγωγού πού φέρνει το πετρέλαιο από την περιοχή του κουρδικού βορείου Ιράκ, διασχίζοντας την νότια Τουρκία, στη Μεσόγειο και την αυριανή ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων από το DOE αγόρασαν τα συμβόλαια του πετρελαίου στέλνοντας το αργό έως τα 88.2 δολάρια.

Έτσι τα συμβόλαια του αργού (παραδόσεως Νοεμβρίου) αφού κινήθηκαν στο ηλεκτρονικό session έως και τα 86.13 δολάρια (profit taking) μετά την χθεσινή ανοδική κίνηση, στη συνέχεια κινήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ανοδικά για να κλέισουν τελικά στα 87.61 $/barrel με άνοδο της τάξεως του 1.72%.

Ανοδικά κινήθηκε τόσο η βενζίνη όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα συμβόλαια Νοεμβρίου της πρώτης να κλείνουν στα 216.95 cents/gallon και αυτά του δευτέρου να ενισχύονται κατά 0.92% και να κλείνουν στα 233.87 cents/gallon.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στο φυσικό αέριο, παρά την μεγάλη άνοδο και τα νέα ιστορικά υψηλά στο crude, καθώς οι traders θεώρησαν ότι τα αποθέματα του φυσικού αερίου είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση για το χειμώνα, στέλνοντας το συμβόλαιο Νοεμβρίου του φυσικού αερίου έως και τα 7.290 δολάρια, για να κλείσουν τελικά στα 7.354 $/MMBtu με πτώση της τάξεως του 1.78%.

Τα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν ανοδικά στο ηλεκτρονικό session, καταγράφοντας νέα υψηλά για την κίνηση πριν ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, λόγω της ενδυνάμωσης του δολαρίου. Έτσι τα συμβόλαια χρυσού σειράς Δεκεμβρίου, αφού κινήθηκαν εως και τα 772 δολάρια ενδοσυνεδριακά, στη συνέχεια υποχώρησαν έως τα 758.2 δολάρια, για να κλείσουν τελικά σχεδόν αμετάβλητα στα 762 $/oz. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το ασήμι, το οποίο αφού κινήθηκε μεταξύ των 13.600 και 14.090 δολαρίων, έκλεισε τελικά στα 13.658 $/oz με απώλειες της τάξεως του 1.42%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v