Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street

Με κέρδη έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο στον απόηχο της διαβεβαίωσης της Janet Yellen για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Τερμάτισε πτωτικό σερί πέντε ημερών για το πετρέλαιο. Πάνω από το 1,13 δολ. το ευρώ. Πτώση για τον χρυσό.

Υψηλότερα κινήθηκε η Wall Street με ώθηση από την χθεσινή ομιλία της Janet Yellen, στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η χρηματιστηριακή αγορά γύρισε ανοδικά όταν η επικεφαλής της Fed ξεκαθάρισε πως η αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016 (αναμένονται δύο) θα είναι σταδιακή και σε βραδύς ρυθμούς εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Global Allocation Fund, Steve Chiavarone, «Οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι εξαιτίας των τελευταίων ενεργειών των Κεντρικών Τραπεζών. Μοιάζουν σαν να είναι συντονισμένες οι κινήσεις τους».

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την πρώτη –έστω οριακή- άνοδο της τιμής του πετρελαίου μετά από πέντε σερί μέρες πιέσεων. Σήμερα ο «μαύρος χρυσός» ενισχύθηκε 0,1% στα 38,32 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο κρατήθηκε ανοδικά παρόλο που η παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street στήριξαν και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας έναντι 195.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας του Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 17.716 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 2.063 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,47% στις 4.869 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Visa Inc. (+1,9%) και Apple (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (-1,8%) και IBM (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο δολάριο για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1337 από 1,1292 την Τρίτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 1.228 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,83%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v