Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο νήμα για τους δείκτες Dow Jones και S&P

Μόλις 20 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση με ήπιες διακυμάνσεις. Οριακή άνοδος για S&P. Απώλειες για Nasdaq. Τέταρτη σερί πτώση για το πετρέλαιο, κοντά στα 39 δολ. Σε χαμηλό μήνα ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο μετά από έξι μέρες ανόδου.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Καθολικό Πάσχα καθώς προβλημάτισε η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,1% στα 39,03 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού οδήγησαν χαμηλότερα όχι μόνο τον ενεργειακό αλλά και τον τραπεζικό κλάδο στη Wall Street καθώς παραμένει μεγάλη η έκθεση (δάνεια) των τραπεζών σε πετρελαϊκούς ομίλους.

Επιπλέον, απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν μόλις 0,1% έναντι 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο.

Στη στεγαστική αγορά, ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών ενισχύθηκε 3,5% το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. Σύμφωνα με την αμερικάνικη ένωση μεσιτών (NAR), ο δείκτης ανήλθε στις 109,1 μονάδες έναντι 105,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen την Τρίτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές είναι διχασμένοι αναφορικά με τις προθέσεις της Fed για τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων ακόμα και τον Απρίλιο, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,11% στις 17.535 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 2.037 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 4.766 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των General Electric (+1,2%) και 3M (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,4%) και Pfizer Inc. (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά έναντι του ευρώ για πρώτη φορά μετά από έξι ανοδικές μέρες. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,4% στο 1,1207 δολ. από 1,1168 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού «έχασε» 0,1% στα 1.222 δολ./oz. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο χρυσός σημείωσε πτώση 2,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,87%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v