Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στη Wall Street

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή τον ενεργειακό κλάδο. Πτώση 1,1% για τον Nasdaq. Αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο θέλουν αξιωματούχοι της Fed. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο. Κοντά σε χαμηλό μήνα ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Ειδικότερα, αίσθηση προκάλεσε η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός (συμβόλαια Μαΐου) «βούλιαξε» 4% στα 39,79 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, προβληματίζει τους επενδυτές η επιμονή αξιωματούχων της Fed να μιλούν για αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης James Bullard, υποστήριξε νωρίτερα, πως «η Fed θα πρέπει να εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο σε περίπτωση που τα στοιχεία απασχόλησης είναι θετικά». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα προκαλεί ανησυχίες καθώς μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να προκαλέσει καθίζηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία της στεγαστικής αγοράς. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν 2% τον Φεβρουάριο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 512.000 έναντι 515.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών είχαν «βουλιάξει» 7%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 17.502 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,64% στις 2.036 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% στις 4.786 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα υποτονική σε επίπεδο τζίρου λόγω του εορτασμού το Πάσχα των Καθολικών.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,4%) και Visa Inc. (+1,35%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-4%) και Caterpillar (-2,5%).

Παράλληλα ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 2% και 0,4% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για τέταρτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ μετά τις νέες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3% στο 1,1183 δολ. από 1,1217 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» κοντά σε χαμηλό μήνα καθώς υποχώρησε 2% στα 1.224 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,89%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v