Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί του Dow Jones

Στην έβδομη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε το κερδοφόρο σερί του βιομηχανικού δείκτη. Πτώση στο...νήμα για S&P και άνοδος για Nasdaq. Ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών στο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Τρίτη μέρα ανόδου για το δολάριο. Χαμηλότερα το πετρέλαιο.

Ψύχραιμα αντέδρασε η Wall Street στην αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες που κόστισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες.

Μνήμες Παρισιού ξύπνησαν στην Ευρώπη μετά τα πολλαπλά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και στο Μετρό των Βρυξελλών. Οι δυο πρώτες εκρήξεις έγιναν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών λίγο μετά τις 09:00, ενώ λιγότερο από μια ώρα αργότερα μια ακόμα έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό στο Maalbeek, στην καρδιά της περιοχής που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το αρχικό σοκ, η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης κινήθηκε σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης. Άλλωστε και τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αγορά αρχίζει να αποκτά ανοσία στον τρομοκρατικό κίνδυνο καθώς σε προηγούμενες περιπτώσεις οι επενδυτές προχωρούσαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Επιπλέον, ο αναλυτής της Themis Trading, Sal Arnuk, αναρωτιέται: «Γιατί ο Dow Jones ξεκίνησε με πτώση μόλις 50 μονάδων αντί για πτώση 300 μονάδων;» Και απαντά: «Φαίνεται πως πλέον η αγορά βλέπει τη σημερινή τραγωδία σαν μια νέα πραγματικότητα».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 17.582 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,09% στις 2.049 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 4.821 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σήμερα τερμάτισε ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων για τον Dow Jones και έξι για τον S&P.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Pfizer Inc. (+1,4%) και UnitedHealth (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,4%) και American Express (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,2% στο 1,1220 δολ. από 1,1242 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην βρετανική λίρα καθώς οι επενδυτές βλέπουν να μεγαλώνει ο κίνδυνος για Brexit μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η στερλίνα υποχώρησε 1,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,4203 από 1,4368 προηγουμένως.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.244 δολ./oz, κλείνοντας μακριά από το υψηλό ημέρας, τα 1.261 δολ.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου στα συμβόλαια Μαΐου υποχώρησε 0,2% στα 41,45 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,94%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v