Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη σερί άνοδος για τον Dow Jones

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Σε θετικό έδαφος για το 2016 γύρισε και ο S&P μετά τον Dow Jones. Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τους δείκτες. Κάτω από τα 40 δολ. το πετρέλαιο. Ανέκαμψε το δολάριο έναντι του ευρώ. Πτώση για τον χρυσό.

Άνοδο για έκτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε ο Dow Jones παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι αυτό είναι το μακροβιότερο σερί νικών για τον βιομηχανικό δείκτη από τον Οκτώβριο του 2015.

Επιπλέον, μετά τον Dow Jones την Πέμπτη, τώρα και ο S&P γύρισε σε θετικό έδαφος για το 2016 με τους δύο δείκτες να πιάνουν νέο υψηλό έτους.

Η σημερινή πτώση της τιμής τους πετρελαίου από το υψηλό τριών μηνών δεν επηρέασε ιδιαίτερα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρέμειναν σε θετικό έδαφος έως το τέλος της συνεδρίασης. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,9% στα 39,44 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 6,9%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το ράλι της τιμής του πετρελαίου τις προηγούμενες μέρες ήταν καλή είδηση για τις τράπεζες καθώς είναι μεγάλη η έκθεση τους (δάνεια) σε πετρελαϊκούς ομίλους. Ενδεικτικά οι τραπεζικές μετοχές των Goldman Sachs και JP Morgan ενισχύθηκαν 3,2% και 3,1% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 90 μονάδες έναντι 91,7 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο έως τις 92,2 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 17.602 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 2.049 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 4.795 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από τις Goldman Sachs και JP Morgan) κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,6%) και Intel (+2.1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,9%) και Verizon (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,2% στο 1,1294 δολ. από 1,1320 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 1.254 δολ./oz, μετά το εντυπωσιακό «άλμα» 2,9% την Πέμπτη. Στην εβδομάδα ο χρυσός υποχώρησε 0,4%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,88%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v