Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 2016 οι Dow Jones και S&P

Άνοδος στη Wall Street με στήριξη από τη Fed. Δύο αντί για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2016 «βλέπουν» οι τραπεζίτες. «Άλμα» 5,8% για την τιμή του πετρελαίου. Ράλι για το ευρώ πάνω από το 1,12 δολ. Ικανοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Υψηλό 2016 έπιασαν οι δείκτες Dow Jones και S&P με ώθηση από τις αποφάσεις της Fed και από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 38 δολ.

Συγκεκριμένα η Wall Street γύρισε σε θετικό έδαφος όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Όπως αναμενόταν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ωστόσο η είδηση που προκάλεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν η πρόβλεψη των αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν μόλις δύο αντί για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2016, εξαιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αργότερα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Janet Yellen, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται αν και η αύξηση στους μισθούς δεν είναι η αναμενόμενη.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016, η επικεφαλής της Fed σχολίασε πως οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής δεν αποτελούν δέσμευση και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Απριλίου παραμένει «ανοιχτή».

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street και από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 38 δολ. Συγκεκριμένα ο "μαύρος χρυσός" ενισχύθηκε 5,8% στα 38,46 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ. Τις εντυπώσεις κέρδισε η στεγαστική αγορά καθώς τον Φεβρουάριο οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 5,2%. Την ίδια περίοδο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,5%, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,6%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 17.325 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 2.027 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 4.763 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,7%) και Microsoft (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Pfizer (-1,8%) και Merck & Co (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» 1,1% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1220 δολ. από 1,1109 την προηγούμενη μέρα. Νωρίτερα, πριν την ανακοίνωση της Fed το αμερικανικό νόμισμα είχε φτάσει να ενισχύεται έως το 1,1052.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.229 δολ./oz, σε χαμηλό αντίστοιχο της 26ης Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της Fed, η τιμή του χρυσού στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση «εκτοξεύτηκε» έως τα 1.261 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,93%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v