Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Οριακή άνοδο σημείωσε ο Dow Jones ενώ υποχώρησαν οι S&P και Nasdaq. Κάτω από τα 37 δολ. το πετρέλαιο. Μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed. «Βουτιά» 51,3% για τη φαρμακευτική Valeant. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός.

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, εν αναμονή των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 2,3% στα 36,34 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός είχε κινηθεί χαμηλότερα 3,4%.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος από τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ καθώς οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα ενώ ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης παρέμεινε αμετάβλητος.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο μειώθηκαν 0,1% έναντι 0,4% (σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση) τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση κατά 0,2%.

Παράλληλα, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ παρέμεινε στις 58 μονάδες έναντι 59 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, προβλημάτισε τους επενδυτές η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, αν και εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε την Τρίτη. Οι επενδυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 17.251 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 2.015 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 4.728 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (+2%) και Wal-Mart (+1%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Pfizer (-2,3%) και Merck & Co (-1,4%).

Επιπλέον, η μετοχή της φαρμακευτικής Valeant «βούλιαξε» 51,3% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα του 2016 και την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1114 δολ. από 1,1105 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα και σε σχέση με το γεν στα 112,99, στον απόηχο της απόφασης της BoJ να μη μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.272,80 δολ./oz, σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,96%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v