Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνοδος στην Wall Street μετά την Fed

Υψηλότερα κινείται η Wall Street μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια. Βουτιά για το δολάριο. Άλμα 5,5% για το αργό. Άνοδος 2% για τον χρυσό. Ράλι για τα αμερικάνικα ομόλογα.

Κέρδη καταγράφουν οι αμερικάνικες μετοχές, μετά την μείωση του outlook για τις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed για το 2016.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,44% στις 17.327 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,55% υψηλότερα στις 4.754 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 2.025 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5%. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν πλέον δύο αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του έτους έναντι τεσσάρων που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο.

Από το μέτωπο των μάκρο, ο πληθωρισμός υποχώρησε 0,2% ο Φεβρουάριο, λόγω περαιτέρω πτώσης στην τιμή της βενζίνης.

Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 6% τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3%. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 2,3%, τον ταχύτερο ρυθμό από το Μάιο του 2012. 

Εν τω μεταξύ, οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών αυξήθηκαν σε υψηλά πέντε μηνών, καταγράφοντας άνοδο 5,2% στις 1,18 εκατ. κατοικίας και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 5,5% υψηλότερα στα 38,5 δολάρια το βαρέλι, μετά από την δήλωση πηγών του ΟΠΕΚ στο Reuters ότι η συνάντηση για «πάγωμα» της παραγωγής θα πραγματοποιηθεί ακόμα και χωρίς την συμμετοχή του Ιράν.

Ο χρυσός, ενισχύεται 2% στα 1.261 δολάρια ανά ουγκιά, διαγράφοντας τις οριακές απώλειες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει 0,7% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,11.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετους αμερικάνικου ομολόγου υποχωρεί στο 1,94 από 1,99% προηγουμένως.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v