Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε ανοδικό σερί πέντε εβδομάδων στη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες συγκινήσεις. Εβδομαδιαία πτώση για τους δείκτες. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Εβδομαδιαία πτώση 4,1% για το πετρέλαιο. Κλειστή την Παρασκευή η Wall Street λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε αισθητά αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι προσδοκίες (ψαλιδισμένες λόγω Ιράν) για επίτευξη συμφωνίας (πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα Ιανουαρίου) στην επικείμενη συνεδρίαση ΟΠΕΚ- Ρωσίας. Ο μαύρος χρυσός κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 39,46 δολάρια ανά βαρέλι. Συνολικά στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 4,1%.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «είναι μεγάλη η έκθεση των τραπεζικών ομίλων σε πετρελαϊκές εταιρείες». Ενδεικτικά οι μετοχές των JP Morgan και Goldman Sachs υποχώρησαν 1% και 0,7% αντίστοιχα.

Επιπλέον, μικτά χαρακτηρίζονται τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 6.000 στις 265.000 αιτήσεις έναντι 268.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 51 μονάδες τον Μάρτιο από 49,7 τον προηγούμενο μήνα και οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν 2,8% έναντι πτώσης 3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,08% στις 17.515 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,04% στις 2.035 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,10% στις 4.773 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,5%, ο S&P 0,7% και ο Nasdaq 0,5%.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+2.2%) και IBM (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-1,2%) και UnitedHealth (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά για πέμπτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,2% στο 1,1157 δολ. από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.221 δολ./oz. Στην εβδομάδα, ο χρυσός σημείωσε πτώση 2,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,90%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v