Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά 2016 έπιασαν οι Dow Jones και S&P

Άνοδος στη Wall Street, μετά τη διαβεβαίωση της Janet Yellen για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. «Άλμα» 1,7% για τον Nasdaq. Κέρδη 2,4% για τη μετοχή της Apple. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η τιμή του πετρελαίου. Ανέκαμψε ο χρυσός μετά από τρεις μέρες πτώσης.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street καθώς η ομιλία της Janet Yellen για τη νομισματική πολιτική της Fed ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των επενδυτών.

Νωρίτερα, με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Wall Street, παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 96,2 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 94 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι τιμές κατοικιών σε 20 μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 5,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο αργότερα η Wall Street γύρισε ανοδικά, με ώθηση από την ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

Μεταξύ άλλων η Yellen καθησύχασε τους επενδυτές, μιλώντας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων με βραδύτερους ρυθμούς, λόγω του ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν έχουν αλλάξει οι προοπτικές ανάπτυξης των αμερικανικής οικονομίας.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε η πέμπτη διαδοχική πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ειδικότερα, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,8% στα 38,28 δολάρια ανά βαρέλι. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 17.633 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,88% στις 2.055 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,68% στις 4.846 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (+2,4 %) και Microsoft (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M (-1,1%) και DuPont (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, οι πιέσεις στο δολάριο εντάθηκαν μετά την ομιλία της Janet Yellen. Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί 0,9% στο 1,1294 δολ., αν και νωρίτερα σημείωνε πτώση μόλις 0,1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτωτικό σερί τριών ημερών τερμάτισε η τιμή του χρυσού καθώς σήμερα κινήθηκε υψηλότερα 1,3% στα 1.237 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 1,8%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v