Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή στήριξη στη Wall Street

Με μικρή άνοδο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street. Ικανοποίησε η απασχόληση στις ΗΠΑ. Προβλημάτισε η Beige Book. Οριακή πτώση για το δολάριο έναντι του ευρώ. Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε το πετρέλαιο. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και το ανοδικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,8% στα 34,66 δολάρια ανά βαρέλι αν και νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως τα 33,55 δολ. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε αύξηση των αποθεμάτων και μείωση της παραγωγής αργού.

Επιπλέον, τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 214.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έναντι 193.000 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 185.000 νέες θέσεις.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την ισχυρή άνοδο των χρηματιστηρίων σε Κίνα και Ιαπωνία καθώς ο δείκτης της Σαγκάης «εκτοξεύτηκε» 4,27% και ο δείκτης Nikkei 4,11%. Αξίζει να αναφερθεί ότι το χρηματιστήριο στην Κίνα κινήθηκε ανοδικά παρά την υποβάθμιση του outlook της χώρας από τη Moody's.

Στον αντίποδα, προβλημάτισε η Beige Book καθώς μπορεί οι καταναλωτικές δαπάνες να αυξήθηκαν στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, ωστόσο η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν στάσιμη λόγω του ισχυρού δολαρίου και της αδύναμης ζήτησης στον ενεργειακό κλάδο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 16.900 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 1.986 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,29% στις 4.703 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+1,6%) και IBM (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-1,1%) και DuPont (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0870 δολ. από 1,0869 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, η βρετανική λίρα ανέκαμψε για τρίτη διαδοχική ημέρα από το χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου, στο 1,4030 από 1,3950 την Τρίτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στα 1.241 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,84%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v