Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro δίχασαν τη Wall Street

Με μικρή πτώση έκλεισαν οι Dow Jones και S&P σε μια συνεδρίαση με σημαντικές διακυμάνσεις. Άνοδος για τον Nasdaq. Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες. Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Κάτω από τα 33 δολ. το πετρέλαιο. Σε υψηλό επτά ετών το δολάριο έναντι της στερλίνας.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street καθώς οι επενδυτές διχάστηκαν μεταξύ των καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων (ανάπτυξη, καταναλωτική εμπιστοσύνη) και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 33 δολ.

Ειδικότερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την αναθεώρηση προς τα πάνω της αμερικανικής ανάπτυξης στο δ' τρίμηνο. O ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε στο 1% από 0,7% προηγουμένως, την ώρα που αναλυτές ανέμεναν μείωση στο 0,4%.

Παράλληλα, καλύτερη της αναμενόμενης ήταν η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ καθώς μπορεί να υποχώρησε στις 91,7 μονάδες έναντι 92 τον προηγούμενο μήνα ωστόσο οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη πτώση στις 91 μονάδες.

Στον αντίποδα, αρνητικά αντέδρασε η αγορά στο πτωτικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου αν και νωρίτερα είχε φτάσει να ενισχύεται έως τα 34,69 δολ. Τελικά ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,9% στα 32,78 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 3%.

Αντίστοιχα, έντονα προβλημάτισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καθώς διπλασιάστηκε στο 1,3% τον Ιανουάριο (σε ετήσια βάση). Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, "αν ο πληθωρισμός πιάσει τον στόχο του 2% τότε η Fed ενδεχομένως να «υποχρεωθεί» σε αύξηση των επιτοκίων παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η Σύνοδος των G20 στη Σαγκάη. Οι αναλυτές προσδοκούν ότι οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,34% στις 16.639 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 1.948 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 4.590 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να ενισχύεται έως τις 16.796 μονάδες, ο S&P έως τις 1.963 και ο Nasdaq έως τις 4.619.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερα πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Coca Cola (-2,3%) και Wal-Mart (-2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Du Pont (+1,8%) και Goldman Sachs (+1,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0938 δολ. από 1,1019 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, η βρετανική λίρα παρέμεινε σε χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου, στο 1,3913 από 1,3963 την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,8% στα 1.220 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 1,77%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v