Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στα υψηλά ημέρας τερμάτισε η Wall Street

Με άνοδο έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Επέστρεψε πάνω από τα 32 δολ. το πετρέλαιο. Σε υψηλό επτά ετών το δολάριο έναντι της στερλίνας. Άνοδος 1,4% για τον χρυσό.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, μπορεί νωρίς το μεσημέρι να ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της κατηγορηματικής δήλωσης του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι η χώρα του δε θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, ωστόσο, αργότερα ο μαύρος χρυσός γύρισε ανοδικά μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης των αποθεμάτων αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Τελικά η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 32,15 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να «βουλιάζει» έως τα 30,56 δολ.

Στον αντίποδα, προβλημάτισαν τα μακροοικονομικά στοιχεία καθώς ο δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε σε χαμηλό 28 μηνών. Συγκεκριμένα ο δείκτης «βούλιαξε» στις 49,8 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 53,2 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση κάτω των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, στη στεγαστική αγορά, οι μεταπωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιανουάριο κατέγραψαν πτώση 9,2% στις 494.000 κατοικίες έναντι 520.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κόντρα στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ρίτσμοντ, Jeffrey Lacker υποστήριξε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία δεν απειλείται με ύφεση ενώ επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη επιχειρήματα υπέρ μιας νέας αύξησης των επιτοκίων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 16.485 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 1.930 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,88% στις 4.543 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones είχε φτάσει να υποχωρεί έως και 265 μονάδες για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με άνοδο 53 μον. Αντίστοιχα και ο S&P κατάφερε να ανακάμψει από τις 1.891 μονάδες στις 1.930.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των United Technologies (+2,3%) και Apple (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερα πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-1,2%) και American Express (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1011 δολ. από 1,1030 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα έπιασε υψηλό επτά ετών σε σχέση με την βρετανική λίρα στο 1,3944.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κέρδισε 1,4% στα 1.240 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,74%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v