Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro έριξαν τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 189 μονάδες. Πρωταγωνιστής των απωλειών ο ενεργειακός και τραπεζικός κλάδος. Ισχυρές πιέσεις σε Chevron (-4,4%) και JP Morgan (-4,2%). Σε χαμηλό επτά μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. "Βουτιά» 4,6% για το πετρέλαιο.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα απογοητευτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4,6% στα 31,87 δολάρια ανά βαρέλι μετά από «άλμα» 6,2% την Δευτέρα. Οι πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού εντάθηκαν μετά τη δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. Παράλληλα πρότεινε εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας μέσω μείωσης του κόστους.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό επτά μηνών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 92,2 μονάδες έναντι 97,8 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 96,9 μονάδες.

Στον αντίποδα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών έπιασαν υψηλό έξι μηνών καθώς αυξήθηκαν 0,4%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,47 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η ένωση κτηματομεσιτών National Association of Realtors.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,14% ή 189 μονάδων στις 16.432, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,26% στις 1.921 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,46% στις 4.504 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός και τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά η μετοχή της Chevron υποχώρησε 4,4%, της Exxon Mobil 1,4%, της Bank of America 3% και της Citigroup 3,2%.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερα πτώση (πέρα από Chevron) κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (-4,2%) και Microsoft (-2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Wal-Mart (+1,4%) και Home Depot (+1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0999 δολ. από 1,1029 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική μέρα και σε σχέση με την βρετανική λίρα στο1,4076.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κέρδισε 1% στα 1.222,60 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 1,75%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v