Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί στη Wall Street

Με απώλειες έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο για πρώτη φορά μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Πτώση 1% για τον Nasdaq. «Άλμα» 5% για τη μετοχή της IBM. Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street, κόντρα στα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τις θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις και τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά στον απόηχο των διαπραγματεύσεων για «πάγωμα» της παραγωγής αργού. Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο παρέμεινε σε ανοδικό κανάλι παρά τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και τη δήλωση αξιωματούχου ότι η Σαουδική Αραβία δε είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή. Σήμερα, ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,4% στα 31,77 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7.000 στις 262.000 αιτήσεις έναντι 275.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η απόφαση της IBM (+5%) να εξαγοράσει της εταιρεία ιατρικών δεδομένων Truven Health Analytics έναντι 2,6 δισ. δολαρίων, τόνωσε (τουλάχιστον στην έναρξη της συνεδρίασης) το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Επιπλέον παραμένει στο προσκήνιο ο αντίχτυπος από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρακτικά οι τραπεζίτες «βλέπουν» ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,25% στις 16.413 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 1.917 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,03% στις 4.487 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από την IBM) κατέγραψαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1,8%) και Boeing (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-3,1%) και Goldman Sachs (-2,2%).

Σημειώνεται ότι οι ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο με τους τίτλους των Amazon και Facebook να υποχωρούν 1,7% και 1,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1101 δολ. από 1,1129 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,4% και σε σχέση με το γεν στα 113,70.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.226 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 1,77%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v