Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street κόντρα στις ανησυχίες για το πετρέλαιο

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο. «Άλμα» 9% για την Alibaba και 8,3% για τη Yahoo. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο παρά τη συμφωνία τεσσάρων χωρών για «πάγωμα» της παραγωγής. Πτώση 2,5% για τον χρυσό. Κάτω από τα 114 γεν το δολάριο.

Με κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street κόντρα στην πτώση της τιμής του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι χθες το αμερικανικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου (Presidents Day).

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η συμφωνία Κατάρ, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Βενεζουέλας για "πάγωμα" της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα Ιανουαρίου εφόσον συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Αρχικά, η δημοσιοποίηση της απόφασης εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου έως τα 31,53 δολάρια. Ωστόσο, αργότερα, η τιμή του αργού γύρισε σε αρνητικό έδαφος καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προσδοκούσε μείωση και όχι «πάγωμα» της παραγωγής. Τελικά το πετρέλαιο υποχώρησε 1,4% στα 29,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η αναλυτές χαρακτήρισαν θετική ένδειξη τη σημερινή αυτονόμηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου από την τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από καιρό.

Παράλληλα, απογοήτευσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ειδικότερα η κατασκευαστική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών στις 58 μονάδες έναντι 61 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης Empire State διαμορφώθηκε στο -16,6 τον Φεβρουάριο έναντι -12 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,39% ή 222 μονάδων στις 16.196, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,65% στις 1.895 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,27% στις 4.435 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος. Ενδεικτικά οι μετοχές των Yahoo και Alibaba ενισχύθηκαν 8,3% και 9% αντίστοιχα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος με τους τίτλους των Citigroup και Bank of America να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με άνοδο 3,7% και 2,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1134 δολ. από 1,1154 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το γεν στα 113,96.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,5% στα 1.208 δολ./oz. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 12 μηνών.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,79%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v