Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro έδωσαν φτερά στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 257 μονάδες. «Άλμα» 5,6% για την τιμή του πετρελαίου, πάνω από τα 30 δολ. Καλά τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής. Ανησυχεί η Fed για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τρίτη σερί ημέρα ανόδου για τη Wall Street με ώθηση από το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου και τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με ανοδικές τάσεις μετά από δημοσιεύματα ότι ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Mohammed Al Sada βρίσκεται στην Τεχεράνη προκειμένου να διαπραγματευτεί το «πάγωμα» της παραγωγής αργού με εκπροσώπους του Ιράν, Ιράκ και της Βενεζουέλας. Αργά το απόγευμα, η δήλωση του Ιρανού Υπουργού Ενέργειας ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει κάθε απόφαση που σκοπό έχει την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε ράλι το αργό πάνω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολ. Τελικά η τιμή του μαύρου χρυσού κατέγραψε «άλμα» 5,6% στα 30,66 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα καλά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο αυξήθηκε 0,9% έναντι μείωσης 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,4%.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Σύμφωνα με τα πρακτικά οι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Επιπλέον κάποιοι τραπεζίτες φέρεται να ζήτησαν πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 2% πριν αποφασίσουν νέα αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,59% ή 257 μονάδων στις 16.453, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,65% στις 1.926 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,21% στις 4.534 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 4,1% και 1% αντίστοιχα.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι τραπεζικές μετοχές Citigroup (+2,3%) και Bank of America (+2,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1141 δολ. από 1,1145 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,1% και σε σχέση με το γεν στα 114,19.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.211 δολ./oz, ενώ χθες είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δώδεκα μηνών ήτοι 2,5%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,82%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v