Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «άλμα» υποδέχτηκε τον Μάρτιο η Wall Street

Ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 348 μονάδες. Πρωταγωνιστές της ανόδου ο τραπεζικός και ο τεχνολογικός κλάδος. Τα μεγαλύτερα κέρδη από τις 26 Αυγούστου σημείωσε ο Nasdaq. Υψηλότερα 6,1% η Citigroup. Ικανοποίησε η μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ οδήγησαν σε ισχυρά κέρδη τη Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM ανήλθε στις 49,5 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 48,2 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο μόλις έως τις 48,7 μονάδες.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της R.W. Baird & Co, Mike Antonelli, «Μπορεί ο ISM να παραμένει σε επίπεδα συρρίκνωσης ωστόσο είναι καθησυχαστικό για τους επενδυτές ότι τουλάχιστον δεν επιταχύνεται η συρρίκνωση του κλάδου».

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 34 δολ. μετά από ρωσικό δημοσίευμα ότι θα υπάρξουν αποφάσεις εντός του μήνα για την σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ενέργειας. Σήμερα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,9% στα 34,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα παραμένει στο προσκήνιο ο προβληματισμός των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά την πτώση της κινεζικής μεταποίησης για έβδομο διαδοχικό μήνα και την υποχώρηση του δείκτη PMI στην Ευρωζώνη σε χαμηλό 12 μηνών.

Ωστόσο τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και Κίνα αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα υποχρεωθούν σε περεταίρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 2,11% ή 348 μονάδων στις 16.865, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,39% στις 1.978 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,89% στις 4.689 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν ο τραπεζικός και ο τεχνολογικός κλάδος. Ενδεικτικά η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 5%, της Citigroup 6,1%, της IBM 2,4% και της Amazon 4,7%.

Επιπλέον «άλμα» 4,4% σημείωσε ο τίτλος της Ford καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση 20% στις πωλήσεις του Φεβρουαρίου. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτός ήταν ο καλύτερος Φεβρουάριος των τελευταίων 11 ετών για τη Ford.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0868 δολ. από 1,0873 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα, η βρετανική λίρα ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα από το χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου, στο 1,3928 από 1,3917 την Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.230 δολ./oz. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ο χρυσός κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα κατά 10,5%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο οχτώ μονάδων βάσης στο 1,82%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v