Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πτώση αποχαιρέτησε τον Φεβρουάριο η Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τον βιομηχανικό δείκτη να χάνει 123 μονάδες. Τρίτος μήνας απωλειών για τους S&P και Nasdaq. Επέστρεψε πάνω από τα 33 δολ. το πετρέλαιο. "Άλμα" 10,5% για τον χρυσό τον Φεβρουάριο. Κατω από το 1,09 το δολάριο έναντι του ευρώ.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street καθώς απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ κόντρα στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου και την απόφαση της Κίνας να μειώσει τον συντελεστή αποθεματικών των εγχώριων τραπεζών.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 3% στα 33,75 δολάρια ανά βαρέλι μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι η παραγωγή αργού τον Φεβρουάριο μειώθηκε από τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, εξαιτίας της διακοπής εξαγωγών από το Βόρειο Ιράκ. Στο μήνα το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο σχεδόν 1%.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα υποχρεωτικά ρευστά διαθέσιμα των εγχώριων τραπεζών προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο συντελεστής αποθεματικών των τραπεζών θα μειωθεί κατά 0,5% από την 1η Μαρτίου.

Ωστόσο τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξάντλησαν από νωρίς το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών με συνέπεια οι χρηματιστηριακοί δείκτες να γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος σχεδόν δύο ώρες πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, σε τροχιά συρρίκνωσης πέρασε ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης Σικάγο PMI υποχώρησε στις 47,6 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 55,6 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, προβλημάτισαν και τα στοιχεία στη στεγαστική αγορά καθώς οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα σημείωσαν πτώση 2,5% τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 106 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της R.W. Baird & Co, Mike Antonelli, «οι επενδυτές φαίνεται ότι βρίσκονται σε δίλλημα καθώς η ανάπτυξη δεν είναι τόσο καλή για να σπρώξει την αγορά σε προηγούμενα υψηλά αλλά δεν είναι και τόσο κακή για να πιέσει την αγορά στα χαμηλά της».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,74% ή 123 μονάδων στις 16.516, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,81% στις 1.932 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,71% στις 4.557 μονάδες.

Τον Φεβρουάριο ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 0,3% ενώ S&P και Nasdaq υποχώρησαν 0,4% και 1,2% αντίστοιχα.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερα πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (-2%) και Pfizer (-1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (+1,5%) και American Express (+0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0875 δολ. από 1,0933 την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η βρετανική λίρα ανέκαμψε από το χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου, στο 1,3888 από 1,3873 την Παρασκευή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 1.234 δολ./oz. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ο χρυσός κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα άνω του 10%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 1,73%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v