Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό στήριγμα στην Wall Street

Μεικτή εικόνα στο κλείσιμο της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να παρέχει την απαραίτητη στήριξη σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τα ”αντιφατικά” μηνύματα που έστειλαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις μεγάλων εταιρειών λιανικού εμπορίου, αλλά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις μεταπωλήσεις κατοικιών. Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μεικτή εικόνα στο κλείσιμο της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να παρέχει την απαραίτητη στήριξη σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τα ”αντιφατικά” μηνύματα που έστειλαν η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων δυο μεγάλων εταιρειών λιανικού εμπορίου, αλλά και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις μεταπωλήσεις κατοικιών.

”Κερδισμένοι” της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι τίτλοι του τεχνολογικού κλάδου, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε το λιανικό εμπόριο.

Με απώλειες έκλεισε η μετοχή της Lowe- η οποία αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης- παρασύροντας χαμηλότερα και την ανταγωνίστρια Home Depot. Αρνητικό κλείσιμο για την Target, η οποία προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις της θα είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο, ενώ χαμηλότερα έκλεισε και η Wal-Mart Stores.

Παράλληλα, η Lennar ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές για το τρίμηνο, στέλνοντας την μετοχή της 4,2% χαμηλότερα, ενώ πίεση δέχθηκε και η μετοχή της GM, η οποία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων, μια ημέρα μετά την έναρξη της απεργιακής τους κινητοποίησης.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Microsoft, Yahoo και Apple, ενώ η InterContinental Exchange ενισχύθηκε έως και 6%, λόγω αλλαγών στον δείκτη S&P 500.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε υψηλότερα κατά 0,14% στις 13.778,65 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,58% στις 2.683,45 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,03%, στις 1.517,21 μονάδες, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο δείκτης S&P 500.

Εν τω μεταξύ, νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ κατέγραψε σήμερα το δολάριο, το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,4132 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 1,4154 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το ”ντεμπούτο” του ευρώ τον Ιανουάριο του 1999.

Οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 5 μονάδες βάσεις, ή 0,05%, στο 3,99%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη των 2 μονάδων βάσεων, στο 4,61%.

Έντονα διορθωτικά κινήθηκαν οι πετρελαϊκές τιμές, με το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου να καταγράφει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 78,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρώς έως και τα 79,9 δολάρια, για να κλείσει τελικά στα 79,42 δολάρια με απώλειες 1.89% (συμβόλαια Νοεμβρίου).

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 2,60%, στα 54,60 δολάρια, ενώ άνοδο 0,10% σημείωσε και το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 18,00 δολάρια. Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,14%, στα 12,60 δολάρια.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με απώλειες έκλεισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες πιέστηκαν σημαντικά από τις κατασκευαστικές και μεταλλευτικές εταιρείες, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τράπεζες, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να εκφράζουν ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο ”παρενεργειών” από την πρόσφατη κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Έτσι, ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,07% στις 6.396,90 μονάδες, ο δείκτης DAX κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του στο 0,24%, κλείνοντας στις 7.769,44 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,82% στις 5.645,65 μονάδες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο δείκτης CAC στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v